Горњи Милановац – Откуп кромпира у селима горњомилановачке општине и даље траје. Након првих камиона у Горњим Бранетићима, данас су на утовар стигли и шлепери у село Горњи Бањани који ће тоне овог поврћа превести до ланца Лидл маркета, са којима је Министарство пољопривреде обезбедило сарадњу, преноси агенција РИНА.

У плану је да у наредна четири дана од произвођача из овог краја буде откупљено 11 шлепера, што значи да ће око 250 тона домаћег кромпира завршити на рафовима маркета широм Србије.

„Ово је наша сламка спаса, не знамо шта ће бити са остатком робе, али надамо се да ће и она наћи купца. Кромпир никад боље није родио, али ни потражња никад није била мања. Претходне године су биле добре и онда су се многи одлучили да саде кромпир и сада је дошло да закрчења у том ланцу понуде и потражње. Ми као поједничани произвођачи смо немоћни и тек кад се у причу укључило ресорно министарство успели смо да изађемо из ове безизлазне ситуације. Добит нећемо имати, али је само важно да не будемо у огромном минусу и да бар покријемо трошкове производње“, рекао је за РИНУ произвођач Павле Деспотовић из села Горњи Бањани.

Павле Деспотовић, фото: РИНА

Произвђачи кромпира свесни су чињенице колико је пољопривредна производња неизвесна, а приходи зависе од године до године. Спремни су да улажу и прилагоде се захтевима тржишта користићи субвениције државе, али само ако би били сигурни да имају обезбеђен пласман.

„Пољопривредном производњом се људи у селима таковског краја баве деценијама. Јасно је да се и ми морамо прилагодити тржишту и закону понуде и потражње. Задруге би биле адекватно решење, јер преко њих много лакше и брже се проналази начин да се роба пласира до купаца, него да свако појединачно куца на њихова врата. Ова ситуација кад нам је минситарство изашло у сусрет и помогло то и показује, јер је посредник био неопходан како би се откупили вишкови који на лагеру стоје већ месецима“, рекао је пољопривредник Божидар Василијевић из села Полом.

Лидл откупљује домаћи кромпир, фото: РИНА

Због начина производње, кромпир са територије горњомилановачких села важи за један од најквалитетнијих и може да испуни строге критеријуме купаца, међутим и за робу друге и треће класе могло би се пронаћи решење у прерађивачкој индустрији, па се увелико преговара са неколико компанија.

„Трудимо се да изнађемо адекватно решење за вишкове робе који су се појавили кад је у питању производња кромпира. Маркети који послују на територији наше земље показали су добру вољу и откуп иде предвиђеном динамиком. Осим Лидла, трговински ланац Гомекс откупио је одређене количине рода у селима у околини Ивањице, а Делезе у нововарошким селима“, изјавио је Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

ТопПрес/ РИНА

Сламка спаса за све произвођаче кромпира, фото: РИНА