Чачак – За жене на селу, нарочито старије животне доби карактеристично је да се баве припремом зимнице, слатке или киселе и углавном је то за породичне потребе и за ближе пријатеље. Једна од тих жена је и Бранка Јоксић  из чачанског села Јежевица, која је у припреми слатке зимнице отишла корак даље и одлучила да своје умеће презентује јавности.

„Са одласком у пензију желела сам још нешто да радим и да допринесем што се тиче финансијског дела. Ово је моја велика љубав, волела сам увек то да правим, мало по мало проширило се а када се ради са пуно љубави ништа није тешко. Ево,  десет пуних година како радим прераду воћа, најпре јагода у мају домаћа и шумска, потом  кајсија, боровница, разно воће како стиже, па завршим са дуњом. Велики је изазов припремити, да буде лепо и укусно и да задовољи критеријуме купаца, то је најважније и за мене велика награда, када ми кажу да је лепо на око а онда и укусно“, каже за ТопПрес Бранка Јоксић.

Ова вредна домаћица истиче да за жене на селу посла има током целе године, а у сезони припреме зимнице још и више. Како каже, највише труда и времена треба за слатко од шљива пуњено орасима, које је уједно и бренд наше саговорнице.

Слатко од шљива пуњено орасима стигло и до иностранства, фото: ТопПрес

„Најпоноснија сам на свој специјалитет који сам научила од свекрве а то је слатко од шљива пуњено орахом. За припрему  треба мало више времена а поступак је следећи:

На два литра воде иде два килограма шећера, претходно очистимо шљиве и оне стоје у винобрану да не изгубе боју. Потом се исперу, пунимо их орасима и када се шећер ушпинује кувамо, не радимо велике количине јер када су мање количине укусније је и лакше се припреми“, објашњава Бранка.

За овај домаћи производ заинтересовали су се и странци па тако слатко из Јежевице стиже до Италије и Словеније.

„Купци су одушевљени, допада им се паковање а о укусу да не причам. Извесне количине завршавају у Словенији и у Италији, јако пуно иде преко. Што се тиче тржишта, заправо није лако продати, најлакше би било пласирати свеже воће, међутим, како цене варирају и откуп често није сигуран, овако кроз прераду спасимо воће од пропадања па ће се већ наћи купац, углавном требамо бити задовољни“, закључује домаћица из Јежевице.

ТопПрес

Слатко од шљива пуњено орасима стигло и до иностранства, фото: ТопПрес