foto spcfoto spc

Традиционална манифестација „Госпојинске свечаности“, девете по реду, почиње сутра, на празник Велика Госпојина, у знак обележавања славе Саборне цркве, и трајаће до 21. септембра, празника Мала Госпојина. Биће отворена „Смотра народног стваралаштва“ и приређен културно-уметнички програм.

„Госпојинске свечаности“ организују Епархија Шумадијска и братство Саборног храма Успења Пресвете Богородице. Крсна слава Саборне цркве у Крагујевцу „Успеније (уснуће или смрт) Пресвете Богородице“, уједно је и један од четири највећа празника посвећена Богородици, а жеља Братства Саборног храма Шумадијске епархије, је да слава храма постане отворена за што већи број грађана Крагујевца и читаве Шумадије.

У порти Саборне цркве и дуж улица Краља Александра Првог Карађорђевића и Бранка Радичевића, сутра ће бити одржана девета „Смотра народног стваралаштва“, коју организује ГТО „Крагујевац“. Свечано отварање планирано је за 11 часова у порти Саборне цркве.

На отварању Сабора, у пригодном културно уметничком програму, наступиће Српски ансамбл „Смиље“ певачким нумерама „Маријо славна“ и здравичарском песмом „Љетица“, а млади чланови ће се представити и играчком нумером, народним колом.

На програму ће бити и два драмска приказа, која организује Коло српских сестара, а припремила их је Мирјана Младеновић, секретар Кола српских сестара из Ниша. Прва драмска минијатура је „Драгутин и Коса“ на тему Првог светског рата, а друга је „Надежда и Растко Петровић„, која представља разговор жене која је била оснивач Кола српских сестара, велики сликар и хуманиста и њеног брата Растка, књижевника, писца, есејисте и дипломате. Извођачи су чланице драмског студија „Абрашевић,“гулмац „Абрашевића“ Илија Степановић и Александар Петровић Лија, глумац Књажевско-српског театра.

После свечаног програма отвара се продајна изложба рукотворина и домаћих производа, на којој ће бити изложени разноврсни радови бројних удружења и сеоских домаћинстава, који ће бити распоређени према делатностима које обављају, на старе занате и уникатне радове појединаца и удружења и на произвођаче здраве хране и пића. Од 11 до 19 часова на штандовима ће бити изложени уметнички обрађени предмети од дрвета, осликано стакло, уникатна грнчарија, хеклани плетени и везени ручни радови, осликана свила, сликано стакло, домаћи мед, медењаци, радови од трске, домаћи сапун, воденичарско брашно, козји сиреви, све врсте слатке и слане зимнице, домаћи сокови и производи од шумског воћа, као и домаће ракије и вина.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Јована Младеновић