Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Славе подижу цену меса

19

Цена  свињетине, која је дуго стабилна, могла би у наредном периоду да порасте и за 20 одсто. У јеку припрема славских трпеза, све до новогодишњег славља, ово месо традиционално добија на значају. Очекује се да ће и овог пута највише поскупети прасетина.

За узгајиваче свиња тренутна цена је предуго на ниском нивоу, једва подношљивом за тов. Килограм свињског бута у радњама кошта мало више од 400 динара и очекује се да ће празнична потрошња тај тренд накратко да заустави. Стручњаци уверавају да ће поскупљење бити краткотрајно, јер је домаћу свињу “уништио” неконтролисани увоз.

– Сигурно је да ће прасетина поскупети – објашњава Милан Простран, агроекономиста. – Цена живе ваге свиња пала је на 130 динара, а раније је била и до 205 динара. Због тога постоји велико незадовољство товљача свиња. Потражњу свињетине додатно ће ублажити и свињокољи, али је главни разлог, ипак, велики увоз свињских полутки. Прошле године смо увезли више од 50.000 тона, и то се само наставља. Тржиште је слободно и нема ограничења. Зато прашка шунка у “Матијевићу”, који је највећи увозник, може да кошта 500 динара за килограм, а исто то у “Карнексу” стаје 1.280 динара.

Узгајивачи свиња имају велики број крмача, па се због ниске откупне цене многи одлучују да продају прасиће и да их не остављају за тов. Процена је да ће ценовник прасетине “ојачати” за петину.

– Огромне количине прасади и свиња из увоза, чак и из земаља где је регистрована афричка куга свиња, довела је до тога да наше свиње пропадају, а да се форсира увознички лоби – огорчен је Зоран Милићевић, председник Националне задруге “Спас”. – Сточни фонд нам из године у годину опада. Имамо драстичан пад броја крава. У Србији нема више од 150.000 грла крава и око 100.000 јуница. Увознички лоби је толико јак да не смета што купујемо свињско месо сумњивог квалитета.

Да ситуација са свињетином и прасетином није добра, потврдио нам је и Ференц Мајор, председник Удружења узгајивача свиња Србије.

– Очекује се да ће цена прасади, са 160 динара за килограм, колико је сада, до краја године бити 200 динара – објашњава Мајор. – Када се то не би десило, свињарство у Србији би било озбиљно погођено. И у Белгији се појавила афричка свињска куга, што је изазвало додатну панику на Западу. Они извозе огромне количине свињетине за Кину, Јужну Кореју и Сингапур. Због тога више није цела земља под карантином када се појави болест, већ само регион. Цена свињског меса је и тамо пала, па то користе наши кланичари и увозе смрзнуте свињске полутке. Тако контролишу и српско тржиште.

НОВЕ НАВИКЕ

У западној Европи раније није постојала традиција клања прасића, већ су их чували за тов – објшањава Мајор. – Сада су они почели да прерађују прасеће месо, да ваде кости и филују га тако да буде спремно за печење. Уколико се такво месо из увоза појави код нас, од закржљале прасади, која није могла да иде у тов и која је третирана антибиотицима и разним лековима, сигурно неће бити добро нашим потрошачима.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј. Субин

 

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup