Славе подижу цену меса

Славе подижу цену меса

Цена  свињетине, која је дуго стабилна, могла би у наредном периоду да порасте и за 20 одсто. У јеку припрема славских трпеза, све до новогодишњег славља, ово месо традиционално добија на значају. Очекује се да ће и овог пута највише поскупети прасетина.

За узгајиваче свиња тренутна цена је предуго на ниском нивоу, једва подношљивом за тов. Килограм свињског бута у радњама кошта мало више од 400 динара и очекује се да ће празнична потрошња тај тренд накратко да заустави. Стручњаци уверавају да ће поскупљење бити краткотрајно, јер је домаћу свињу „уништио“ неконтролисани увоз.

– Сигурно је да ће прасетина поскупети – објашњава Милан Простран, агроекономиста. – Цена живе ваге свиња пала је на 130 динара, а раније је била и до 205 динара. Због тога постоји велико незадовољство товљача свиња. Потражњу свињетине додатно ће ублажити и свињокољи, али је главни разлог, ипак, велики увоз свињских полутки. Прошле године смо увезли више од 50.000 тона, и то се само наставља. Тржиште је слободно и нема ограничења. Зато прашка шунка у „Матијевићу“, који је највећи увозник, може да кошта 500 динара за килограм, а исто то у „Карнексу“ стаје 1.280 динара.

Узгајивачи свиња имају велики број крмача, па се због ниске откупне цене многи одлучују да продају прасиће и да их не остављају за тов. Процена је да ће ценовник прасетине „ојачати“ за петину.

– Огромне количине прасади и свиња из увоза, чак и из земаља где је регистрована афричка куга свиња, довела је до тога да наше свиње пропадају, а да се форсира увознички лоби – огорчен је Зоран Милићевић, председник Националне задруге „Спас“. – Сточни фонд нам из године у годину опада. Имамо драстичан пад броја крава. У Србији нема више од 150.000 грла крава и око 100.000 јуница. Увознички лоби је толико јак да не смета што купујемо свињско месо сумњивог квалитета.

Да ситуација са свињетином и прасетином није добра, потврдио нам је и Ференц Мајор, председник Удружења узгајивача свиња Србије.

– Очекује се да ће цена прасади, са 160 динара за килограм, колико је сада, до краја године бити 200 динара – објашњава Мајор. – Када се то не би десило, свињарство у Србији би било озбиљно погођено. И у Белгији се појавила афричка свињска куга, што је изазвало додатну панику на Западу. Они извозе огромне количине свињетине за Кину, Јужну Кореју и Сингапур. Због тога више није цела земља под карантином када се појави болест, већ само регион. Цена свињског меса је и тамо пала, па то користе наши кланичари и увозе смрзнуте свињске полутке. Тако контролишу и српско тржиште.

НОВЕ НАВИКЕ

У западној Европи раније није постојала традиција клања прасића, већ су их чували за тов – објшањава Мајор. – Сада су они почели да прерађују прасеће месо, да ваде кости и филују га тако да буде спремно за печење. Уколико се такво месо из увоза појави код нас, од закржљале прасади, која није могла да иде у тов и која је третирана антибиотицима и разним лековима, сигурно неће бити добро нашим потрошачима.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј. Субин

 

KOMENTARI