У сусрет сезони слава, које ће ове јесени и зиме бити прослављане у специфичним околностима због епидемије корона вируса, препоруке струке су јасне – крсну славу требало би обележити уз поштовање свих епидемиолошких мера, у кругу породице и уз мањи број гостију.

Епидемиолози стално упозоравају да је ризик свако окупљање већег броја људи у затвореном, у кући или стану, и да се на мере превенције не сме заборавити и таква окупљања треба свести на прихватљиве оквире.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је Танјугу да славе треба славити у кругу породице, са мањим бројем гостију, да се не треба љубити и да је обавезно прање руку.

Указује на то да би људи у затвореном простору требало да буде на прописаном одстојању, уз обавезно проветравање просторије.

Према његовим речима, свећа, кандило и тамјан треба стално да горе, јер емитују позитивне јоне и на неки начин стерилишу ваздух.

Да и вера налаже прославу у кругу породице, без организовања великих прослава, коју домаћини последњих година организују чак и у кафанама, подсећа старешина Цркве Светог Ђорђа у Београду Владимир Левићанин.

Како каже, из сваког искушења изроди се нешто добро, а ово је можда прилика да се вратимо старим обичајима, да се слава слави са мањим бројем гостију, како бисмо се више и посветили једни другима.

Левићанин је за Танјуг рекао да славу у време епидемије треба прославити у кругу породице – уз свећу, освећен колач, жито и број гостију у складу са препорукама.

„Морамо бити одговорни и не смемо доводити свој и живот својих ближњих у опасност, јер славити славу и веровати у Бога значи чинити добро другим људима и сведочити љубав“, подсетио је он.

Како је рекао, у овом тренутку не зна да ли ће свештеници ићи у домове да свете водицу, јер то зависи од епидемолошке ситуације, подсећајући да су за ускршње празнике верници долазили у цркву да узму водицу.

„Верници ће наћи начин да оно што је њима свето испоштују“, поручио је Левићанин.

Сезона слава може да услови и већи долазак наших грађана из иностранства, а како су раније наводили чланови Кризног штаба, могућ је одговарајући надзор за оне који долазе из иностранства за време слава.

ТопПрес/ Извор: Танјуг