Топола –  Живот жена на селу није ни мало лак, оне често раде тешке физичке послове и њихов радни дан некада траје и по 16 сати, нарочито у сезони пољопривредних послова. Поред тога што су мајке, супруге, баке, задужене су и за припрему хране, остављање зимнице, послове на имању али и сезонске радове у пољу. Управо таква једна жена је и наша саговорница Славица Танасијевић из Доње Трнаве, која се поред свих поменутих послова бави и етно туризмом а како каже, планира и сеоским.

Фото: ТопПрес

„Стално планирам да региструјем домаћинство али никако то да се реализује, имам услова имам доста тога што би гостима понудила, имамо етно кућицу и бројне занимљиве детаље али ето… Све сам старија и олењила сам се по том питању, много је рада на селу имамо стално раднике почев од пролећа када крене берба трешње, вишње, кајсије, јабуке две плантаже огромне, не могу да стигнем све да одрадим. Правим сокове, ликере, слатка, џемове нешто за себе нешто за продају“, каже за ТопПрес Славица Танасијевић.

Славица Танасијевић, фото: ТопПрес

Ова домаћица истиче да је на тржишту све више домаће зимнице, а да је потражња и куповна моћ последњих година ослабила, ипак, активно учествује на свим манифестацијама.

„Јабуке су џабе као и сво воће, тешко је да опстанемо, како нема откупа и цена воћа је слаба све више жена се одлучује на ту прераду да се тај вишак не баца па и пласира, тако је и та продаја мало стала. Учествујемо на манифестацијама као што је Опленачка берба, Етно сајам, разна окупљања која се организују преко Удружења жена, све то нам веома значи, понесемо наше производе,  више је то ради дружења него што можемо да зарадимо. Топола је лепо место, надлежни се труде као и жене из Удружења, Туристичка организација, да покренемо тај туризам и да то заживи, али не знам како ће се све то одвијати у годинама које долазе, надамо се биће боље“, мишљења је Славица.

Фото: ТопПрес

Иначе, локална самоуправа је ове године из буџета определила средства за 11 сеоских регистрованих домаћинстава, како је најављено и у наредној години издвојиће се значајна средства за помоћ домаћинствима која се одлуче за овај вид туризма.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес