Српска православна црква и њени верници данас славе Рођење Пресвете Богородице или Малу Госпојину, један од 36 великих празника који се у црквеном календару означава црвеним словом.
Родитељи Свете Деве Марије, свети Јоаким и Ана, били су веома стари када се она родила. У то време била је срамота да људи у браку немају децу. Веровало се да је то Божја казна за неки тежак грех који су починили. Јоаким и Ана зато су били постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у својој скрушености молили су се Богу са сузама у очима, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака

И Бог свемогући и свевидећи обрадовао их је радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им је даровао не само ћерку, но и Богомајку; озарио их је не само радошћу временом него и вечном. Дао им је Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука – али какву ћерку и каквог унука!Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађегаплода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане.

Рођена је у Назарету, а после 3. године родитељи су је дали у Јерусалимски храм, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест Светог архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

ToпПрес/ Извор: Телеграф.рс