Топола – Традиционална привредно туристичка манифестација Опленачка берба обележава се данас у Тополи 57 пут. Иако је због епидемиолошке ситуације изостао чувени вашар, у  престоници вина и грожђа ипак је весело. Опленачку бербу отворио је председник општине Топола Игор Петровић.

Председник општине Топола Игор Петровић отворио 57. Опленачку бербу, фото: ТопПрес

„Традицију не прекидамо иако су огромни изазови пред нама, пре свега у чувању здравља људи. Због тога је ове године слоган наше Опленачке бербе, ‘И ковид је лакши уз културу’. Шумадијски орфеј међу виноградима, писац и творац најлепших народних песама Драгиша Недовић пролазећи кроз Опленачко виногорје у  најлепше доба године, јесен, када је берба грожђа и упијајући лепоту предела Опленца, Калипоља и Бокање осликао је тадашњи амбијент кроз песму ‘Обраше се виногради доле крај Тополе’. Други Шумадијски орфеј, песник Добрица Ерић у част  вашара у Тополи сачинио је ремек дело за све, старости од три до 99 година, ‘Вашар у Тополи’, то је традиција, то је култура коју чувамо а тиче се Опленачке бербе грожђа“, рекао је први човек општине.

Фото: ТопПрес

Како традиција налаже, тако је и ове године пуцањ из Карађорђевог топа Абердара означио почетак Опленачке бербе.

Бербу прати песма и игра па је у склопу данашњег програма и Сабор изворног народног стваралаштва. Као и целокупан програм и Сабор се одржава у Карађорђевом конаку, где наступају најбоље певачке, играчке  и фолклорне групе.

Фото: ТопПрес

Због епидемиолошке ситуације, ове године мањи број излагача. На простору Карађорђевог града могло је се изабрати бело или црно грожђе, по цени од 200 -300 динара.

Број посетилаца је ограничен на 500, а на уласку у Карађорђев град спроводе се прописане мере заштите у циљу спречавања ширења вируса корона.

Фото: ТопПрес

На Опленачкој берби проглашени су најбољи произвођачи у категоријама вина и ракија, додељене су награде за ликовни конкурс. У оквиру програма отворена је и пољопривредна изложба Средње  школе „Краљ Петар I“

ТопПрес