Фото: ИЛУСТРАЦИЈА, ПРОФИМЕДИАФото: ИЛУСТРАЦИЈА, ПРОФИМЕДИА

На измаку 2018. године, запосленима у Србији смеши се леп одмор од чак 24 радна дана додатног одмора следеће године.

Наиме, поред редовног годишњег одмора, запослени у Србији сваке године имају и додатних 10 слободних дана на име државних празника.

Међутим, следеће 2019. године, због лепог распореда тих празничних дана и могућности спајања у више наврата, свим радницима се пружа могућност да не раде чак 24 дана.

И то само захваљујући спајању празника и одвајањем три дана од свог одмора.

Већ на почетку године могуће је прво спајање јер 1. и 2. јануар када се слави Нова година „пада“ у уторак и среду па ће свима којима је згодно и могу то да изведу отвара мини одмор од пет дана, ако суботи и недељи придруже и радни понедељак.

Божић (7. јануара) је у понедељак па се добија три нерадна дана везано, а Сретење које се обележава 15. и 16. фебруара доноси нерадне петак, суботу и недељу. Крајем априла и почетком маја стварају се услови да се спајањем слободних празничних дана за Ускрс и Први мај добије један леп одмор од чак 10 дана.

Наравно, ова могућност би била могућа, ако би послодавци својим радницима „прогледали кроз прсте“ два дана (30. април и 3. мај). У том случају, од 25. априла до 6. маја, грађани Србије могу да планирају путовање, излете или да реновирају стан.

Србија има 7 државних празника који се обележавају нерадно, од којих су четири дводневна. По Закону о државним и другим празницима, нерадни су 1. и 2. јануар због Нове Године. Божић се слави 7. јануара. Дан државности је 15. и 16. фебруара. После Сретења, наредни празнични дани падају за Васкрс, који је „клизајућег“ датума. Следеће године, овај верски празник се обележава од 26. априла када је Велики петак, до 29. априла, када је Васкршњи понедељак. У календару онда иде радни 30. април, па још два дана „ленчарења“, због Празника рада који се у целом свету обележава 1. и 2. маја.

Следећи државни празник је тек крајем године, када се обележава Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар.

Најбоље је када нерадни, а плаћени државни празници падају у петак и понедељак, јер се онда спајају са викендом. Ове године имамо две могућности да имамо мини тродневне одморе. У фебруару Сретење је у петак, а у новембру, Дан примирија у понедељак.

ТопПрес/ Извор: Курир.рс/б92