Следеће недеље нови електронски систем епидемиолошког надзора

Следеће недеље нови електронски систем епидемиолошког надзора

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић најавио је пуштање у рад наредне недеље новог интегрисаног електронског система државних органа, који ће и држави и грађанима помоћи у борби против пандемије.

Систем ће омогућити, како је додао, да решења санитарне инспекције и друга битна обавештења у вези са здравственим мерама буду електронски креирана и достављена на грађанима путем електронских портала и путем портала еЗдравље који се налази на адреси e-zdravlje.gov.rs или портала еУправа на адреси euprava.gov.rs“, рекао је Јовановић на конференцији у Палати Србија.

Додао је да је основни циљ да се различити информациони системи различитих државних органа међусобно повежу како би епидемиолошки надзор био што ефикаснији.

Појаснио је да ће нови електронски систем омогућити да, уколико се утврди да је лице позитивно или било у контакту са зараженим, или ако долази из земаља у којима је епидемија у порасту, та информација буде прослеђена системима санитарне или граничне санитарне инспекције кроз јединствен систем еИнспектор.

„Из тог система решење о изреченој мери изолације или о прекиду мере креираће се у електронском облику и биће доступно грађанима истог тренутка путем портала еЗдравље или портала еУправа“, рекао је Јовановић.

Додао је да ће се из система еИнспектора информација прослеђивати Министарству унутрашњих послова, ради контроле поштовања изречене мере.

Циљ је каже да овај систем омогући боље праћење и утиче на дисциплину грађана.

„Из система еИнспектор информација ће се прослеђивати МУП-у да би се пратиле изречене мере, а ако их неко не поштује та информација може да оде према суду и да се ако је потребно изда прекршај“, рекао је Јовановић.

Он је скренуо пажњу да је Ипак важно да се разуме да није циљ да се плаше грађани, већ да је овај систем покренут у циљу што боље и ефикасније заштите и борбе са Ковидом 19 и онога што нас чека на јесен и зиму.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI