Следеће недеље се очекује исплата субвенција туристичким агенцијама за обезбеђивање полиса осигурања, за шта је укупно издвојено 150 милиона динара, изјавила је помоћница министра туризма, трговине и телекомуникација Рената Пинџо.

Она је на онлајн панелу посвећеном утицају и начинима превазилажења проблема у туризму изазваним пандемијом ковида-19, навела да је захтев за субвенцију до сада поднела 101 туристичка агенција, да се ради провера испуњености услова захтева а у понедељак се очекују резултати те провере.

Пинџо је нагласила да је од почетка кризе сектору туризма и угоститељства по свим основама на име помоћи дато око 15 милијарди динара.

Подсетила је да су се прва два пакета државна помоћ односила на целу привреду, кроз исплату минималних зарада за запослене а да су касније уследиле секторске мере помоћи за хотелијере у градовима, као и помоћ туристичким агенцијама кроз субвенционисање дела трошкова полиса осигурања.

Када је реч о средствима за овај сектор из Фонда за развој, до 11. децембра одобрено 378 захтева укупне вредности од 3,1 милијарду динара.

Предузецха из области путничког саобраћаја поднела су 57 захтева а њихова вредност је 524 милиона динара.

Говорећи о плановима за следећу годину навела је да је за сада предвиђено 100.000 ваучера за одмор у Србији, али је за очекивати да се овај број повећа.

Према њеним речима, до 15. јануара би ваљало очекивати да се објави јавни позив за пројекте развоја туризма за 2021. годину за јединице локалне самоуправе и за локалне туристичке организације.

Радиће се и на ребрендирању Србије као дестинације и новим начинима дигиталне понуде наших туристичких дестинација.

Навела је и податак да је девизни прилив од туризма за првих осам месеци ове године износио 855 милиона евра ссто представља пад од 26,7 одсто у односу на годину дана раније.

Директор Удружења хотелијера и угоститеља ХОРЕС, Георги Генов изнео је бојазан да би укупни губици сектора до краја године могли  достићи око две милијарде евра.

Истакао је да су државне мере помоћи учиниле да се сачува бар већина стално запослених у сектору.

Наводећи резултате велике студије о утицају ковида-19 на туризам, професор на Економском факултету у Београду Горан Петковић је рекао да је у свету забележен глобални пад од 70 одсто, у Европи 68 одсто, док је рецимо у Србији забележен пад минус од 75 одсто.

Указао је и да је за очекивати буџетски замор у покривању штета и губитака и да би требало тражити друге правце деловања и помагања.

ТопПрес/  Извор: Танјуг