Чачак – Чачански крај надалеко је препознатљив првенствено по шљиви која се као садни материјал производи у овдашњем институту. Обележје овог краја, зависно од локалитета и сортимента ове године се и није показала у најбољем светлу управо због нешто лошијих временских услова који су знатно утицали на род и квалитет.

Фото: ТопПрес

„Кад смо требали да беремо пала је киша, што је за сорту стенли која је осетљива на монилију и трулеж јако лоше, тако да смо за 30 до 40 одсто имали мањи принос“, кажу узгајивачи овог воћа.

Због проблема са радном снагом са којим се годинама суочавају, поједини воћари били су принуђени да радну снагу за бербу потраже преко интернета.

Фото: ТопПрес

„Ангажовали смо људе из Крагујевца преко огласа, али не могу дневно да ураде пуно, па се берба одужила. Због тога смо само део рода продали у свежем стању а остатак смо прерадили. Највеће количине наше шљиве осушили смо, део смо и купили за сушење, а све што се не преради тако заврши у џему или ракији, тако да када се све сабере ми смо задовољни са шљивом, јер се може искористити на више начина“, истичу домаћини.

Фото: ТопПрес

Последњих година се показало да се најбоље исплати када се воће преради, јер се на тај начин боље продаје и зарада је сигурнија. Међутим, прерада поскупљује трошкове који су већ велики па се гро пољопривредника и даље опредељује да продаје своје плодове у свежем стању. Оно што их мучи то је неизвесна цена која је углавном нижа од њихових очекивања.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес