Топола – Шљива је једна од најзаступљенијих воћака у Србији и у већини засада највише се гаји сорта стенли, која према речима воћара има највећу употребну вредност. Овогодишњи висок принос поново прати ниска откупна цена, која је око 35 динара за килограм.

„Ја имам 70 ари под шљивом, и ове године је родила солидно, тако да ћу имати око 15 тона. Задовољан сам добрим приносом, квалитет је одличан, али цена од 35 динара за обрану шљиву је никаква. Док платимо раднике и дрвене гајбице нама не остане ни 20 динара за килограм“, каже за ТопПрес Слађан Ђорђевић из Трнаве.

Према речима овог воћара плод шљиве мора бити здрав без оштећења, калибраже 32 мм, да би се могао пласирати на европско тржиште. Берба за индустријску прераду плаћа се 20 динара по килограму али у пластичне гајбе.

Берба шљиве у Трнави, фото: ТопПрес

„Раднике плаћамо 2.500 динара и 100 динара за превоз по раднику. Није тешко брати, али ако би нам цена шљиве била бар мало већа па да имамо и неку зараду од овог посла“, каже Ђорђевић.

Воћари који су у својим засадима гајили чачанске сорте шљиве, завршили су са бербом.

„Чачанска лепотица је коштала око 40 динара, за неке сорте ишла је и до 45 динара, браница и за извоз. Доста засада је оштетио град па су такви плодови могли само за прераду, углавном за ракију, 20 динара по килограму. Где није било града добар је квалитет, али док се плате радници нама једва остане неки динар“, прича воћар из Митровчића који шљиву гаји на површини од скоро два хектара.

ТопПрес

Фото: ТопПрес