Рогашка Слатина – Ако вас пут нанесе ка Рогашкој Слатини наићићете на извор лековите воде, прелеп парк и место које је стало у неком давном, можда лепшем времену. Недалеко од тог парка, у згради која стилски у потпуности одудара од амбијента, у једној просторији налази се најбогатија колекција предмета Карађорђевића, које са овим малим местом на истоку Словеније повезује дуга историја. Та зграда је Анин Двор.

Ту се могу видети табакера краља Петра, одела принца Андреја преко једине сачуване бисте краља Александра, лична писама и документа чланова ове српске и југословенске династије.
Све то скупио је један човек. Наниј Пољанац у једну просторију сместио је деценије љубави према историји. А у ту собу стала је и историја једне породице, две државе и три народа и све патње које су заједно прошли.

Фото: РИНА

Између неколико официрских сабљи и авијатичарских бодежа налази се само један комад ватреног оружја.

– Ја не волим оружје, али је то једна филмска реплика пиштоља којим је, Владо Черноземски, припадник ВМРО-а убио краља Александра. Он је носећи букет цвећа пришао колима у којима се налазио краљ Александар и француски министар спољних послова Луј Барту, попео се на папучицу кола и из таквог пиштоља ранио њих двојицу али и још једног официра. Само је тај официр преживео”, каже за РИНУ Пољанац и наставља причу о Витешком краљу ујединитељу.

– То се одиграло у четири и петнаест поподне, већ пола сата касније краљ је издахнуо на софи у полицјској станици. Неки извори кажу да су њехове последње речи биле ‘чувајте ми Југославију,. Други пак да са ранама која је задобио није могао изговорити ни једну реч. Опет, постоји и трећа верзија, коју не причам историчарима који нас посете, а она гласи да су последње краљеве речи биле ‘Мајку му, добро ме погоди’”, каже Наниј.

Фото: РИНА

Своју причу о Карађорђевићима закључује речима да како год се историја поиграла са нашим народима, Србима и Словенцима, упрабо та историја је велика спона између нас.

Ова необична соба од свега петнаестак квадрата такође је велика спона коју, ако вас пут нанесе у Рогашку Слатину не смете заобићи.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА
Фото: РИНА