Топола, Рудник – Да се све може кад се комшије сложе, доказали су вредни домаћини из четири поднорудничка села, Јарменовци, Војковци, Гуришевци и Манојловци. Наиме, они су уз помоћ добровољних прилога започели изградњу црквеног конака у селу Војковци, а у радовима  им помажу и парохијани са Рудника.

„Црква слави Светог Саву,  ми смо тада организовали донаторско вече и вечеру. Том приликом су прикупљена значајна новчана средства и  преко лета су отпочели земљани радови на изградњи црквеног конака. После те вечере, настављено је са прикупљањем новца и даље, тако да су мештани из четири села учествовали у изградњи, неко новчано, неко у снази, свако према својим могућностима. Наша црква је повезала две општине, Тополу и Горњи Милановац, јер поред четири поднорудничка села која припадају општини Топола у нашу цркву долазе и мештани са Рудника који су помогли изградњу конака,  рекао је за ТопПрес Рајко Станимировић председник црквеног одбора.

Мештани из четири поднорудничка села граде црквени конак у Војковцима, фото: ТопПрес

Нова црква у селу сазидана је 1972. године, јер је стара богомоља  била у лошем стању. Потреба за конаком постојала је одувек првенствено због великог броја парохијана који посећују ово свето место.

„Планирали смо да до 2022. године завршимо све радове како би у новој згради прославили 50 година од изградње нове цркве. Ако буде довољно новца и Бог нам да здравља ми би овде одрадили  грејање и котларницу. Конак који правимо осмишљен је у Шумадијском стилу, већ смо стигли са радовима до друге плоче.  Са завршетком овог објекта добићемо велику салу за ручкове, имаћемо и изложбени простор, кухињу, терасу, палионицу за свеће и мокре чворове“, каже Станимировић.

Површина објекта који се гради уз помоћ добровољних прилога је око 130 квадрата.

ТопПрес

Сложни мештани граде црквени конак, фото: ТопПрес