Ђаци се сутра, после продуженог зимског распуста, враћају у школске клупе. Уместо две, распуст је трајао три недеље због опасности од ширења епидемије грипа.

Од када се крајем прошле године појавио, грип је однео 38 живота у Србији, а више од 120.000 људи имало је симптоме сличне грипу.

Због опасности од ширења епидемије, ужички ђаци ће се и даље одмарати јер је у том граду најтежа ситуација, будући да тамо има највише оболелих.

На инфективним клиникама у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду има тешких пацијената, али је, према подацима Института за јавно здравље „Батут“ мање оболелих.

Директор КБЦ Земун, проф. др Драгош Стојановић каже да је много пацијената који долазе са симптомима који одговарају вирусним инфекцијама и да је висока присутност стања сличних грипу, пише РТС.

„Било је и пацијената који су морали да остану у болници, са упалама плућа, а неки су морали да буду и на интензивној нези. Међутим, ми нисмо имали смртних исхода код таквих пацијената који се односе на директне инфекције грипом“, каже проф. др Стојановић.

Према његовим речима, учесталост вирусног обољења је у паду.

„Међутим, то никако не значи да ће падати и даље, ми очекујемо још један талас“, навео је проф. др Стојановић.

Додаје да је медицинско особље на време вакцинисано, што се препоручује свима како би спремно дочекали сезону грипа.

ТопПрес/ Извор: РТС