Смањена незапосленост у Србији за шест одсто

Смањена незапосленост у Србији за шест одсто

Крагујевац –  У Србији је захваљујући Националном акционом плану запошљавања у 2021. смањен број незапослених за око шест одсто у односу на претходну годину, речено је данас у Крагујевцу на Форуму послодаваца у организацији Националне службе за запошљавање.

НСЗ је и ове године објавила 12 јавних позива за програме запошљавања уз субвенције и на Форуму послодаваца организованом уз подршку града Крагујевца, у циљу промоције и афирмације мера активне политике запошљавања, више од 20 послодаваца са територије Крагујевца имало је прилику да од генералног директора НСЗ Зорана Мартиновића и градоначелника Николе Дашић чује који су то програми и средства планирана за ову годину.

„Досадашња искуства показују да је велико интересовање послодаваца за програме и средства које НСЗ нуди. Сва наша средства су намењена пре свега приватном сектору, знатно мањи износ је опредељен за јавни сектор за два програма, то су програм стручне праксе и јавних радова. Ми смо определили око 6,55 милијарди динара за директну подршку привреди и послодавцима. А циљ је да укључимо више од 20.000 теже запошљивих лица у ове програме, од чега око 2.300 особа са инвалидитетом“, рекао је Мартиновић.

Он је рекао да је веома важно да НСЗ послодавцима на таквим састанцима приближи услове под којима могу да добију средства као и њихове обавезе према запосленима.

Такође, очекујемо до краја месеца и велико учешће локалних самоуправа за подношење захтева за финансирање Локалних акционих планова, додао је Мартиновић.

Како каже, процес подношења захтева за послодавце знатно је олакшан, јер ће део документације прикупљати НСЗ по службеној дужности од других државних органа, а послодавци ће моћи да за одређене програме аплицирају и електронски.

Мартиновић је напоменуо да лица која желе да покрену сопствени бизнис, обуку за развој предузетништва могу да похађају и преко онлајн портала НСЗ-а, што је такође једна од новина.

Како је истакао, у наредном периоду послодавцима широм Србије биће представљени програми за запошљавање путем форума који је данас организован у Крагујевцу.

Током претходне две године, без обзира на отежане услове услед пандемије, интересовање послодаваца за програме и средства НСЗ било је велико, тако да су сва средства која су била намењена у те сврхе потрошена.

„Само прошле године укључили смо око 18.000 људи са евиденције у директне финансијске подстицаје, од чега је било преко 2.000 особа са инвалидитетом. Резултат повећаног интересовања послодаваца за наше програме је управо смањење броја незапослених, како овде у Крагујевцу и Шумадији тако и широм Србије. У 2021. години за око шест одсто је повећано запошљавање у односу на 2020. годину, што је одлично с обзиром да је привреда пословала у отежаним условима током претходне две године“, истакао је Мартиновић.

Он је рекао да се послодавци најчешће одлучују за програме стручне праксе и приправништва за младе, као и отварање нових радних места, али и за различите врсте обука, које спроводи НСЗ.

Повећано је интересовање и за започињање сопоственог бизниса захваљујући субвенцијама, које су ове године повећане на 300.000 динара, а за особе са инвалидитетом на 330.000 динара.

Како је овом приликом истакнуто, Крагујевац последњих година бележи позитиван тренд раста запослених, услед већег прилива инвеститора, али захваљујући управо и програмима, које град у сарадњи са НСЗ спроводи кроз Локални акциони план запошљавања 2021 -2023.

Укупан буџет за трогодишње спровођење мера активне политике запошљавања у Крагујевцу је близу 55 милиона динара, од чега је учешће града 55 одсто, а Националне службе за запошљавање 45 процената, рекао је градоначелник Крагујевца Дашић.

Како је истакнуто, у Крагујевцу је током прошле године смањен број незапослених за око седам одсто.

Форум послодаваца биће у наредном периоду организован и у осталим градовима у Србији , како би се послодавцима што боље приближили услови за добијање средстава за запошљавање теже запошљивих лица са евиденције НСЗ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI