Очекујемо да ће се до септембра нормализовати ситуација са техничким прегледима, а то се односи и на цене техничких прегледа и на гужве које се тренутно стварају на линијама прегледа возила, изјавио је за Танјуг председник Националне асоцијације техничких прегледа Владимир Маринковић .

Он је додао да се до краја године очекује да проради централни информациони систем и буду завршен Правилник о обуци контролора, када ће МУП моћи да да предлог цене прегледа.

„По закону, највишу и најнижу цену техничког прегледа возила одређује Министарство трговине, туризма и телекомуникација на предлог МУП-а, али постоје предуслови да би се то десило. Очекујемо да Агенција за безбедност саобраћаја заврши Правилник о обуци контролора, а затим и увођење централног информационог система и кад се то буде завршило тада ће МУП моћи да да предлог цене прегледа. До тада то није могуће“, појашњава Маринковић.

Он је додао да би то све требало да буде готово до краја ове године, али да би до пада цена можда могло да дође и раније.

„Можда ће цене падати када више техничких прегледа почне да ради, па ће тржиште почети да врши притисак на садашње цене!м сматра Маринковић. Додао је да сада проблем представља и то што један број возача још увек не схвата да због неисправне светлосне сигнализације не могу да добију потврду о исправности возила, па се стварају гужве.

„Тек је почео да ради нови систем прегледа и имамо велики притисак на линије техничких прегледа, јер људи још увек нису схватили да су светла неисправност, па се много њих враћа када отклони те проблема и заузима места другима. Ово је транзициони период и зато је таква реакција и возача и контролора“, рекао је Маринковић.

Он сматра да поређење ситуације у Србији и овдашњих цена техничког прегледа са Хрватском и регионом која су се појавила у јавности нису умесна.

„У региону су одавно дефинисане све ове ствари, па поређење са регионом није реално, а и они тамо имају другачије правилнике. Ви у Хрватској можете да прегледате онолико аутомобила колико прегледача имате, без временског ограничења трајања прегледа.

Тамо су дугачке линије техничког прегледа, има више прегледача. Када се код нас све ‘слегне’ вероватно ћемо имати врло сличне цене“, оценио је Маринковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг