Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да су због малверзација у пријављивању броја запослених и одељења у основним и средњим школама већ смењени саветници за економска питања у неколико школских управа у Београду и Нишу. Следи смена директора у првих 10 школа.

Младен Шарчевић је рекао да је о малверзацијама годинама говорио и да су много пута опомињали да се то не ради.

„Сада смо пресекли и сменили у неколико управа саветнике у Нишу и Београду, вероватно ћемо и на КиМ, а онда идемо у првих десет школа“, рекао је министар новинарима у Научно-технолошком парку, одговарајући на питање када ће почети смене директора основних и средњих школа као што је већ најавио.

Рекоа је да ће тога бити још и поручује да не може неко да манипулише подацима и прави буџетске прекршаје.

То је, наводи, била масовна појава коју је службено утврдила и инспекција и додаје да су тако неки људи себи дали за право да пријаве 16 или 17 одељења у школи, а да их је у ствари 12 и 13.

„Ту контролу су могли да прате само поједини саветници у школским управама за економска питања који су такође предмет смена и истраге“, рекао је Шарчевић и навео да су малверзације у вези са пријавама броја запослених и одељења само један од основа за смену.

„Видели сте да неко не реагује на насиље, такође су биле смене и због низа других лоших ситуација где људи нису обављали свој посао, где су се дешавале малверзације“, река је Шарчевић.

Навео је да се паралелно са сменама ради на додели лиценци директорима школа, те нагласио да је тај процес јако строг, да захтева високе компетенције, те да ће се лиценце тешко стицати, али лако губити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг