Горњи Милановац – Ова дама је професор, лекар или банкар? Не, није тако близу кухињи, нема превише додира са кућним пословима, једноставно, нема времена! То је оно што помислите пре него што вас дочека у својој кући (или је сретнете на улици) Снежана Никић, службеница, тачније, домаћица основне школе у варошици Рудник.

Међутим, она је прави пример жене која је „повукла“ стари традиционални живот и ни за јоту га није запоставила, а живи живот XXI века, и то, рекло би се, пуним плућима.

Својим начином живота савршено је сјединила посао и кућу и задржала оне најважније традиционалне вредности у породици, а спроводи их са лакоћом и великим еланом, баш онако како су је училе мајка и бака.

Фото: ГЗС

То јој нимало не смета да би се осећала успешно и срећно, напротив, поносна је.

Не разуме данашње жене и девојке које, како каже, мисле само о „шопинзима“, сређивању, изласцима, ноћном животу, истиче да је то сигуран пут у касније проблеме, стања очаја и незадовољства и поручује: „даме, окрените се кући, правим вредностима, топлини загрљаја најближих, и, верујте, ’бутици вам неће побећи’“, као што, додаје, „нису побегли“ ни њој.

„Удала сам се релативно млада, али свакако ’на време’. Посвећена сам свом животу, а мој једини избор од младих дана били су породица и кућа. Своје редовно школовање сам завршила такође на време, али, с обзиром да сам из родитељског дома понела пуно знања о домаћинству које сам одувек волела, и знајући да могу да допринесем и ван своје куће, уживам у раду у школи. Деца су најлепша позитивна клима коју можете добити на послу“, каже Снежана у разговору за Глас западне Србије и додаје да је по цео дан у обавезама, „али када су обавезе оно што најбоље знате да радите и оно у чему уживате, не можете се пожалити“.

Фото: ГЗС

Сматра да је смисао здравог живота и здравих навика у обавезама, а не у хедонизму модерног времена јер он, како каже, отупљује оштрицу која је неопходна за живот.

Кад данашње жене мисле да рађају, ова лепа благородна земља нам се празни, бела куга хара, а, верујте, све може да се постигне, само је неопходан прави баланс, наводи она и указује да не пропушта културно-уметничке садржаје на Руднику, Горњем Милановцу итд.

Каже да је страствени поборник књижевних дела руског великана Владимира Мајаковског, а да од домаћих писаца преферира Добрицу Ћосића, Бранка Ћопића и Ива Андрића.

„Све иде лакше кад човек постави праве циљеве. Свакодневно направимо по неки помак у својој кући, околини и односима са људима. То је оно што нас чини богатима, наше стварање и уживање у томе“, напомиње.

Фото: ГЗС

Мајка је две одрасле ћерке, супруга и „фасцинантна домаћица“, а каже да стиже на све прославе, свадбе, биоскопске пројекције као и да воли и одласке у ресторане, кафиће.

Ипак, у слободно време највише воли да чита.

У њеном дому осећате се као у бајци. Поред домаћинске топлине коју даје, цео ентеријер њиховог дома као и великог уређеног врта, одише креативношћу која је иначе одлика целе породице.

Свако од њих је неким својим талентованим делом допринео да им кућа буде место из маште.

Рамови слика у разним техникама, дрвени украси као и намештај, спољни дрвени и цветни аранжмани, неколико прелепих кутака за седење у врту.

Тешко је рећи у које доба дана или ноћи њихова кућа изгледа лепше.

Фото: ГЗС

Уз супруга, талентованог уметника Зорана Никића, који се одласком у пензију, потпуно посветио уживању у породици и својој страсти радова у дрвету, ужива у лепотама најпре свог рашкошног дома, природе и животиња (два пса и две мачке), дружења с пријатељима и комшијама, али и њених савршених специјалитета.

Снежана има кухињу какву свака домаћица може пожелети, а све оно што спрема, права је потврда да је баш она заслужује.

 

 

ТопПрес/ ГЗС