Софтвер за пријаву сезонаца почиње да ради 7. јануара

Софтвер за пријаву сезонаца почиње да ради 7. јануара

Од 7. јануара почиње да ради софтвер за пријаву сезонских радника, најављују за Танјуг у НАЛЕД-у и кажу да ће то смањити рад на црно, а послодавце приморати да „сезонцима“ уплаћују порезе и доприносе.

Електронски систем за пријаву сезонаца прво ће „отворити врата“ за пријављивање радника у пољопривреди, а уколико цео систем буде функционисао примењиваће се и на оне у сектору туризма и грађевинарства.

„Од јануара креће електронски систем за пријаву радника, а кроз даље спровођење овог програма биће омогућен електронски систем и за регистрацију пољопривредних газдинстава, што ће омогућити да се 400 хиљада газдинстава брже и једноставније упишу у регистар, измене своје податке или се пријаве за државне субвенције“, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Софтвер је део „пакета“ који ће омогућити пуну примену Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, који је усвојила Скупштина 28. јуна прошле године, а који почиње да се примењује 7. јануара.

Поред 80.000 сезонских радника у пољопривреди, којима ће послодавац морати да уплаћује порезе и доприносе, корист ће имати и држава.

Држава очекује да увећа буџетске приходе на овај начин за 15 милиона евра.

Осим пуније касе, на тај начин надлежни покушавају да смање сиву зону у пољопривреди где је око 95 одсто радника „на црно“.

Како је предвиђено законом, послодавци ће имати обавезу да пријављују и ођављују сезонске раднике електронским путем Пореској управи и то првог дана ангажовања, а најкасније до 10 часова пре подне.

Закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, односно највише 120 радних дана годишње.

Радно време сезонског радника не сме бити дуже од 12 часова дневно, а они који буду радили осам часова дневно или дуже, имаће право на одмор у току дана у трајању од најмање 30 минута.

Послодавци у Србији на сезонским пословима највише ангажују раднике за рад у хладњачама, бераче воћа и поврћа, помоћне раднике у грађевинарству, конобаре, шанкере…

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI