Метеоролог Слободан Совиљ, коментаришући поплаве које су задесиле Хрватску, каже да та опасност не постоји када је Србија у питању јер је облачни систем значајно ослабљен.

„Облачни систем који је доносио западном Балкану тако велике количине кише практично се у току претходног дана и ноћи преместио преко Србије али значајно ослабљен. У наредна три, четири дана очекујемо пролазна наоблачења, међутим падавине из ових наоблачења биће знантно слабијег интензитета него и протеклих дана у Србији“, рекао је Совиљ за Танјуг.

Он је навео да је снег који је јутрос покрио високе планинске пределе уобичајен за ово доба године, посебно када је реч о местима изнад 1.500м надморске висине.

„Падавине су већ престале и снежни покривач ће се истопити. Иако се хладан период продужава на вишим планинама у наредних седам дана јутарње температуре биће у домену слабог мраза, од минус три до нуле, док ће максималне бити од пет до 10 степени“, рекао је Совиљ за Танјуг.

Што се тиче основних карактеристика јесени, како каже она ће бити нешто топлија у односу на просечне вредности, и октобарска температура ће бити од 13 до 16 степени, а на нивоу целе сезоне се очекује позитивно одступање температуре од плус један степен.

Он је истакао да ће падавине бити у границама просечних вредности. Хладан период са свежим јутрима и дневном температуром од 15 до 20 степени ће се, како је рекао, задржати до 25. септембра када нас крајем месеца очекују поново температуре од 27 и 28 степени.

Совиљ је казао да је РХМЗ већ издао прелиминарне прогнозе за предстојећу зиму, и да се по њима предвиђа нешто хладнија зима, али да се прецизне прогнозе очекују тек крајем новембра, односно почетком децембра.

„Према тренутним проценама ова зима ће бити несто хладнија од претходне. Прелиминарно се предвиђа 40 до 65 мразних дана у нижм пределима и седам до 20 ледених дана. Средња зимска температура од нула до четири степена, а количина падавина од 100 до 160 мм. Свакако ће коначна прогноза за зиму бити издата крајем новембра, почетком децембра, али према овим прелиминарним очекује нас хладнија зима у односу на претходну“, закључио је Совиљ.

ТопПрес/  Извор: Танјуг