Топола – Традиција узгоја винове лозе у породици Јокић у Винчи преноси се са колена на колено, као и у већини виноградарских породица са овога поднебља. Владимир је трећа генерација која наставља производњу грожђа и по свему судећи његовим стопама наставиће наследник након завршеног факултетског образовања.

„Пре неких 40 година, сплетом околности смо прекинули узгој винове лозе, али сам ја након повратка из војске пре петнаестак година на наговор стрица Боже Александровића, наставио стопама мојих старих. Никада нисмо имали мање од хектара под виновом лозом,  сада тренутно смо достигли површину од око пет ипо хектара, углавном је то совињон на око три хектара и око 70 ари каберне. Скоро смо засадили негде око 40 ари беле тамјанике и планирамо да ширимо, међутим проблем је радна снага, све је теже наћи радника а сами не постижемо све и због тога смо за сада на овој површини, надам се да ће син наставити па ћемо онда видети како даље“, каже за ТопПрес Владимир Јокић из села Винча.

Фото: ТопПрес

Ова година према речима виноградара била је идеална за узгој винове лозе. Висок проценат шећера који се у бобицама накупио захваљујући првенствено сунчевим зрацима утицаће на квалитет вина. И прошла година била је добра за ово воће па је тако бело вино из овог подрума на Међународном оцењивању вина и ракија „Опленац фест“ које се сваке године одржава у Тополи награђено златним гроздом.

„Виновој лози прија суша због шећера, сада је пред крај бербе киша мало покварила квалитет грожђа који је остао не обран, међутим генерално година је била одлична и ми смо задовољни квалитетом. Учествујемо на манифестацијама и прошлогодишње бело вино совињон проглашено је за победника у тој категорији и освојио сам златни грозд. Поред совињона, правимо розе вино од хамбурга и совињона, а од црвених мерло и купажа са прокупцем, које се показало као идеално вино“, истиче Јокић.

Златни грозд за бело вино из подрума Јокић, фото: ТопПрес

Овај виноградар наглашава да је виноградарска производња ипак скупа нарочито у првим годинама, с тога је помоћ државе за њих веома битна.

„Почетци су јако тешки ја када сам дошао уз војске и почео да ширим засаде није било лако. Најпре смо грожђе давали винарији Александровић, а онда смо почели и нашу производњу која је још увек мањег обима али тежимо ка проширењу. Три године смо користили субвенције, да није било тога не знам како би издржали са трошковима“, каже наш саговорник.

Фото: ТопПрес

Годишња производња у подруму вина Јокић је до 15.000 литара. Владимир сматра да је велики потенцијал општине Топола вински туризам који би уз заједничко ангажовање локалне самоуправе, туристичке организације и произвођача могао да процвета у годинама које долазе.

ТопПрес

Годишња производња до 15.000 литара, фото: ТопПрес