Најављена фузија Фиата и Цитроена добра је вест и за аутомобилску индустрију у Србији а Фиат аутомобили у Крагујевцу пуно очекују од производње новог модела, рекао је данас за Танјуг председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Марковић.

„Фузија ТСА и ФЦА која би требала да се реализује је једна добра вест и за Србију, али видимо да се и у мултинационалним компанијама реализација очекује тек у наредном периоду. С друге стране грађани због пандемије беже од групних превоза, метроа и аутобуса тако да очекујемо да је можда тренутак и да куповина и продаја аутомобила буде боља у наредном периоду“, рекао је он.

За фабрику Фиат крајслер аутомобила у Србије посебно је важно да се почне са производњом новог модела, истакао је Марковић који је бивши председник синдиката.

„Очекујемо да ће нова фабрика Стилантес, са новим именом, да једноставно буде нови пут и правац кретања аутомобилске индустрије у Србији“, рекао је он.

Марковић је као велики успех синдиката у крагујевачком Фиату истакао недавно потписивање колективног уговора до кога је дошло упркос условима пандемије а који ће важити три године.

Он је оценио да је захваљујући епидемији ковид ова година катастрофална за аутоиндустрију јер су грађани ЕУ и Србије размишљали о прехрани и другим ситнијим стварима а не о новим аутомобилима.

„Аутомобилска индустрија иначе је ове године претрпела један од већих удараца јер у условима пандемије није морање да се возни парк обнавља ове, него може и наредне године“, закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг