Горњи Милановац – Формирање Добровољног ватрогасног друштва веома је значајно за читав сувоборски крај, јер би у случају избијања пожара обучени људи могли брзо да реагују и приступе гашењу у седам месних заједница, док не стигну из наватрогасци из Чачка или Горњег Милановца. Управо због тога потребно је што пре формирати јединицу од 20 људи, старости од 18 до 55 година који би обављали овај посао.

„У сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Републике Србије направили смо костур самог Статута, обећали су нам да ћемо добити највећи део опреме од њих као и возило. На нама је да формирамо Скупштину, што није проблем. Највећи задатак је да нађемо најмање 20 младих и способних људи, који ће након адекватне обуке бити оспособљени да обављају посао ватрогасаца, односно да могу да почну гашење пожара пре доласка јединица из Чачка или Милановца, јер је у таквим ситуацијама сваки минут важан“, казао је Дејан Ковачевић, председник оштине Горњи Милановац на првом одржаном састанку у селу Прањани.

Обука ће трајати седам дана, након чега ће свако ко је успешно заврши добити сертификат. За мештане који се придруже Ватрогасном друштву биће обезбеђене одређене повластице, али првенствени мотив сваког појединца треба да буде чињеница да ће оснивањем оваквог друштва имовина мештана овог дела општине бити заштићенија, а спречиће се и евентуалне тешке последице пожара. Следећи састанак заказан је за 15. јун када ће бити дефинисано ко су људи који ће кренути на обуку и постати део Добровољног ватрогасног друштва у Прањанима.

ТопПрес/ РИНА