Фото: La Roche-Posay brendФото: La Roche-Posay brend

Топола –  Осим УВ заштите, редовни прегледи су најважнији корак у превенцији рака коже и зато дермокозметички бренд La Roche-Posay  и овог пролећа у сарадњи са Удружењем дерматовенеролога Србије (УДВС) организује бесплатне превентивне прегледе младежа широм Србије, у оквиру кампање #SAVEYOURSKIN уз главну поруку грађанима да спасе своју кожу. Према подацима Института за јавно здравље годишње се открије око 700 меланома, од тога само 20 одсто у раном стадијуму, због чега је важно развијати свест о неопходности редовних прегледа, али и заштите од УВ зрачења, каже се у саопштењу за медије које је достављено нашој редакцији.

Од 23. маја до 1. јуна, дерматолози ће бити на располагању грађанима у Београду, Новом Саду, Кладову, Србобрану, Бору, Тополи, Алексинцу, Бајиној Башти, Пироту, Сјеници, Врњачкој Бањи и Лесковцу. То је прилика да без лекарског упута добију савете и стручно мишљење о променама на кожи. Дерматолошке прегледе младежа могуће је обавити бесплатно од 9 до 20 часова.

У Тополи прегледи ће се обављати у уторак  28.05.2024. од 9 до 20 часова у пешачкој зони.

Циљ кампање  #SaveYourSkin је да подигне свест грађана о важности заштите од сунца и превенцији злоћудних тумора коже, а редовни прегледи и самопрегледи су кључни корак у превенцији меланома, најопаснијег облика рака коже. Ако се не открије на време, он може имати врло компликован ток и лошу прогнозу. Међутим, када се дијагностикује у почетној фази, излечење је могуће у чак 99 одсто случајева.

Прошле године је у кампањи  #SaveYourSkin  обављено око 2.000 прегледа у шест градова Србије, откривено је 85 промена сумњивих на рак коже, а пацијенти су добили препоруке за даље лечење. Рак коже, меланом, непредвидивог тока, личи на младеж, али има неправилан облик, ивице и више боја од тамнобраон, црне, црвене и плаве, а расте и мења се током времена.
Проф. др сц. мед. Лидија Кандолф спец. дерматовенерологије, наглашава да свако од нас треба да прегледа своју кожу повремено, како би уочио евентуалне промене које су неправилне, расту и мењају се, али да је важно да их повремено прегледа и дерматолог које се бави раним отркивањем рака коже дермоскопијом:

„Најважнији савет за спречавање рака коже, па и меланома је заштита од непотребног излагања сунцу, ради добијања тамног тена. Док је свакодневни боравак напољу у природи, због рада и бављења спортом и хобијима пожељан, треба избегавати сунчање на плажама и градским купалиштима. У летњим месецима од маја до октобра током боравка напољу треба тражити хлад, и планирати боравак у јутарњим и поподневним сатима и увек бити обучен на сунцу, уз коришћење наочара за сунце и у подневним сатима носити шешир. На откривене делове тела потребно је наносити препарате са високим заштитним фактором, обележеним са СПФ 50 УВА+УВБ, који штите од УВ зрачења, посебно од јуна до октобра, и увек када је УВ индекс већи од 3 током године. Једном у 1-2 месеца потребно је обратити пажњу на промене на кожи, прегледати цело тело и уколико се примети нека нова промена која расте и мења се обратити се дерматологу. Такође, особе које имају преко 50 младежа треба да одлазе на редовне годишње прегледе коже, јер је код ове групе људи нешто већи ризик за настанак рака коже.“

УЈЕДИЊЕНИ ШИРОМ СВЕТА – 540.000 БЕСПЛАТНИХ ПРЕГЛЕДА МЛАДЕЖА У 35 ЗЕМАЉА

La Roche-Posay, светски дермокозметички бренд који препоручује 90.000 дерматолога широм света*, годинама је посвећен подизању свести о важности превенције рака коже. Од 2014. године обављено је више од 540.000 бесплатних прегледа младежа у 35 земаља у склопу кампање #СпаситеСвојуКожу, која поред прегледа укључује и едукацију грађана, бесплатне савете дерматолога и препоруке за ефикасну СПФ заштиту.

„Циљ нам је што већи број грађана добије бесплатне прегледе и стручне савете како да сачувају здравље коже. Велико истраживање које је бренд La Roche-Posay  спровео 2022. године у 17 земаља указало је на недовољну информисаност о ризицима излагања сунцу без заштите. Чак 77 одсто анкетираних не користи СПФ редовно, а 50 одсто њих не сматра да СПФ штити од рака коже, иако креме са заштитним фактором представљају неопходну меру заштите и основ у превенцији меланома. Зато ћемо наставити да едукујемо грађане и организујемо бесплатне прегледе који полако постају традиција у Србији пред почетак летње сезоне,“ изјавила је представница бренда, др Милица Стефановић, Регионални Медицал Висит Манагер.

Будите и ви део ове важне иницијативе, прегледајте младеже у свом граду и #СпаситеСвојуКожу.

ТопПрес