Топола, Липовац – У селу Липовац код Тополе данас је одржана прва гулашијада која је окупила преко 40 учесника од севера Србије па све до југа. Преко 300 посетилаца уживало је током данашњег дана у различитим врстама гулаша, припремао се роштиљ а домаћини су испекли и прасе. Све присутне забављала је музика под шатром.

Фото: ТопПрес

„Ја и мој друг Дејан Јовановић смо хтели још прошле године да направимо манифестацију која ће да заживи и да се памти, замисао је била да то буде гулашијада. Имамо 41 пријављену екипу, људи су дошли из Крагујевца, Младеновца, Војводине, Београда, Аранђеловца, Тополе, околна села и наши мештани. До 14 часова се кувао гулаш а онда је уследило проглашење победника, наши винари су спонзори, ту су и пехари, захвалнице“, каже за ТопПрес Ђорђе Ђорђевић, један од организатора ове манифестације.

Ђорђе Ђорђевић, Фото: ТопПрес

Из Аранђеловца је дошла екипа предвођена Сашом Марковским која је на оваквим манифестацијама већ освајала награде.

„Ја се такмичим седми, осми пут у Липовцу је ово прва година, дошли смо на позив пријатеља. Има довољно времена да се припреми гулаш, убацили смо пет врста меса, зачина још толико, пуно љубави и гулаш ће бити одличан“, рекао је Саша.

Фото: ТопПрес

Топола је имала екипу под називом „Неки нови људи“, према речима кувара за њихов гулаш прегледано је више од 50 рецепата и из сваког је узето по нешто.

„Идеја је била моја да се пријавимо, кум за назив екипе сам опет био ја а што се тиче припреме гулаша било је педесет рецепата, ми смо све то искомбиновали у један и вероватно ће то бити јединствен рецепт који ће нам можда неко једног дана и затражити. Очекујемо награду за аматере јер је нама први пут и да кувамо и да се такмичимо“, истиче Новица Ђоковић.

Фото: ТопПрес

Из општине Алибунар у Липовац је са својим пријатељима стигао и Лавинел Маран.

„Жена има тетку овде и дошли смо да се дружимо, код нас је била 11 гулашијада и било је исто овако, тако да за први пут ово је премија. Гулаш је стандардно месо, лук, зачини, дружење нам је на првом месту а награде нису толико важне“, поручује Лавинел.

Лавинел Маран, Фото: ТопПрес

Међу најстаријим мајсторима овог јела био је Драгослав Вујић а његова екипа носила је назив „Главоња и унуци“.

„Ја сам презадовољан на све мештане, моје унуке, синове, целу породицу. За добар гулаш треба више врста меса дивљач обавезно, зачини, дружење је најважније, ту је цела моја породица“, наглашава Драгослав.

Фото: ТопПрес

„Камени ајдуци“ се баве обрадом камена али су како кажу подједнако добри и у припреми гулаша.

„За кување гулаша задужен је наш мајстор и тајне нећемо одавати, очекујемо победу и надамо се да ће следеће године бити још више људи и још боља манифестација“, рекао је Бојан Милошевић.

Фото: ТопПрес

Ову манифестацију подржала је и општина Топола а данашњем скупу присуствовали су председник општине Владимир Радојковић, његов заменик Мирко Радовановић и Божидар Павловић, заменик председника Скупштине општине Топола.

Фото: ТопПрес

„Све је лепо организовано и замишњено, општина ће се трудити да овакве ствари увек подржи. Уврстићемо ово у туристичке манифестације и волео бих да се следеће године одржава ван поста“, закључује Владимир Радојковић.

Победници прве гулашијаде су екипа „Неки нови људи“ из Тополе. Друго место освојила је екипа Топ Топола а треће Старо село Маслошево.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес