Крагујевац – „Привреда Шумадијског управног округа остварила је лане спољнотрговинску размену већу од 2,071 милијарде евра и остварила суфицит од 372 милиона евра, што је, регионално посматрано, највећи спољнотрговински суфицит у Србији у 2019. години“, изјавио је  директор Регионалне привредне коморе за Шумадију и Поморавље Предраг Лучић.

Лучић је за Танјуг рекао да очекује даље повећање спољнотрговинског суфицита у овој години, као резултат, како је рекао, „завршетка MIND Индустријског парка и почетка производње трамваја у погонима Сименса и даљњег прилива страних директних инвестиција у овај део Србије“.

„Извоз је износио 1,221 милијарде евра а глави извозни производи су били путнички аутомобили, сетови проводника и каблова, цеви и црева од пастичних маса, намештај и делови, шинска возила, опрема и делови, прибор моторна возила“, рекао је Лучић.

Извоз сетова, проводника и каблова повећан је преко три пута, делова за шинска возила 45,3 одсто, а велики раст извоза остварен је и код алкохолних пића, сокова од воћа и поврћа, млека и млечних производа, прецизирао је Лучић.

Привреда Шумадијског управног округа, коју чини град Крагујевац и шест општина, лане је извозила у 113 земаља света.

„Највише се извозило на тржиште Италије, чак 34,3 одсто од укупног извоза, Словачке, Чешке, Немачке, Пољске, БиХ, Румуније, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Руске Федерације, Северне Македоније, Мађарске, Француске, Хрваске, САД, Бугарске“, рекао је Лучић.

Највећи спољнотрговински суфицит тог региона, истакао је Лучић, остварен је у размени са Италијом, Совачком, Чешком, БиХ, Црном Гором, Немачком и Руском Федерацијом.

Лучић је додао и да се највише увозило из Италије, Републике Кореје, Пољске, Немачке, Кине, Турске, Румуније, Мађарске, Чешке, Словеније, Француске, Аустрије, Бугарске, Хрватске и Словачке.

ТопПрес/ Извор: Танјуг