Краљ Александар Први Карађорђевић добиће следеће године споменик у центру града. Монумент ће, према предлогу председника Србије Александра Вучића, бити постављен прекопута споменика цару Николају Романову.

Ово је у петак најавио заменик градоначелника Горан Весић, рекавши да је 1. новембра обележена стогодишњица завршетка Првог светског рата, у којем је велике заслуге имао краљ Александар.

Одлука о постављању споменика требало би да буде усвојена 14. новембра, на седници Скупштине града Београда, а план је да свечано откривање буде у другој половини 2019. године. Најбоље уметничко решење биће изабрано на међународном конкурсу.

Према Весићевим речима, Београд ће се краљу одужити тако што ће му подићи споменик.

– Био је главнокомандујући током Великог рата и истрајавао је са српском војском до последњег дана у свим великим биткама и повлачењу преко Албаније – подсетио је Весић. – Такође, био је прва жртва фашизма у Европи и заслужује да добије споменик у нашој престоници.

Весић наводи да су постојали предлози да се направи идентичан заједнички споменик из Париза, који је подигнут краљу Петру и краљу Александру, али да би Београд ипак требало да има оригинално решење. Како је најавио, према предлогу председника Вучића, споменик би требало да буде подигнут између два двора, прекопута монумента цару Николају.

– То је сјајна идеја и место за споменик – истиче Весић. – Надам се да ћемо његову идеју реализовати током наредне године. Краљ Александар Први Карађорђевић у Београду нема чак ни улицу, зато је време да му се одужимо, као и његовом оцу, краљу Петру.

ТопПрес/Извор: Вечерње новости