Атлетски савез Србије (АСС), Министарство просвете и Српски савез професора физичког васпитања и спорта потписали су данас споразум на основу којег се атлетика, као базични спорт, враћа у Основне школе.

Протоколом, који су потписали председник АСС Веселин Јевросимовић, министар просвете Младен Шарчевић и професор Милан Стошић, предвиђено је да се од јесени кроз пилот пројекте у Новом Саду, Суботици, Београду, Крагујевцу, Нишу и Ужицу, атлетика нађе међу изборним предметима за школску децу од првог до четвртог разреда.

„Иницијатива је пре две године покренута у једном неформалном разговору са министром Шарчевићем, да вратимо базични спорт у школе и да кренемо од атлетике. Ово је велики дан за атлетику, задатак је да се обучи наставни кадар, 600 професора, до дворанског Светског првенства 2022. године у Београду“, изјавио је Јевросимовић.

Министар Шарчевић истакао је да је ово један од начина развоја спорта међу школском децом, а све као део Стратегије развоја образовања до 2030. године.

„Деца ће имати могућност да се баве спортом, да буду здравија, а атлетика као базични спорт заслужује да буде део овог програма. Циљ је да дизајнирамо спортска дворишта, да имамо залетишта, стазе, део за бацање кугле. Сличну сарадњу имамо и са неким другим савезима. Уређене земље се овим баве на темељан начин, а Србија то сада почиње, све уз подршку Олимпијског комитета Србије“, рекао је Шарчевић.

Професор Стошић се захвалио министру Шарчевићу што је физичко васпитање препознато као један од носилаца образовања.

„Створили су се услови и идемо ка великом циљу до првенства света 2022, за даљи развој и здравље деце“, поручио је Стошић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг