Фото: принтскринФото: принтскрин

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Србији, поред политичког значаја и подизања угледа наше земље, веома је важна и у економском смислу и отвара нам нове перспективе и ново поглавље, не само у сарадњи са Кином, него и целокупног раста и развоја наше земље, изјавио је данас потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.

„Споразум о слободној трговини са Кином, који ступа на снагу 1. јула, уз Експо 2027. највећа је развојна шанса наше земље за наредних 15 до 20 година“, рекао је Мали.

Он је подсетио, гостујући на Пинку, да Србија има Споразум о слободној трговини са ЦЕФТ-ом, добре односе са земљама Европске уније, Споразум са Евроазијском унијом, Турском, преференцијални статус са САД, и оценио да се сада, када имамо и споразум са Кином, намеће питање зашто неко ко хоће да инвестира у некој земљи не би дошао у Србију.

„Код нас имају све могуће услове када је инфраструктура у питању, добар географски положај, стабилно окружење, атрактивну конкурентну привреду, а када направе своју фабрику, запосле српске грађане – могу да производе и извозе у земље где живи две милијарде људи“, навео је он.

Истакао је да је са Кином потписано 29 споразума и да се Споразумом о слободној трговини с једне стране допушта увоз из Кине за ону робу која се не производи у Србији, као што су рецимо мобилни телефони, и да ће смањењем царина наши грађани добити јефтиније производе.

„С друге стране гледали смо, наравно, да заштитимо и нашу индустрију, тако да за неке производе имамо 15 година прелазни период и то је веома важно. Тај споразум ће нама донети то да мотивишемо домаће произвођаче да буду конкурентнији и атрактивнији“, рекао је он.

Навео је да нам се отвара највеће тржиште у свету, чија средња класа броји 400 милиона људ, што је према његовим речима потенцијал који не може да се занемари.

Истакао је да се царине за улазак производа у Кину крећу између 38 одсто и 62 одсто, што оптерећује извоз у ову земљу, а смањење и укидање царина, какво смо ми добили повећава конкурентност.

Са Кином потписан споразум о набавци девет брзих возова

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је са кинеском делегацијом предвођеном председником Си Ђинпингом приликом њихове посете Србији између осталих споразума, потписан и Споразум о набавци девет брзих возова, те да је било речи и о отварању погона за производњу возова у Србији, будући да је потражња за њима тренутно већа од понуде.

„Разговарали смо о брзим возовима, али и летећим таксијима који ће бити симбол иновација и технолошког напретка. Знам да ћемо се 2027. представити свету на прави начин и да ћемо искористити нашу развојну шансу“, рекао је Мали за ТВ Пинк.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТВ (Ана Бојовић)