Нови споразум Владе Србије и Швајцарске у вези са донацијом за пројекат „Подршка реформи дуалном систему средњег стручног образовања и Националном оквиру квалификација у светлу целоживотног учења у Србији“ потписан је данас у Београду, у циљу унапређења развоја дуалног образовања у нашој земљи.

Споразум су потписали директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић и директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији Ричард Коли.

Грујић је навела да је тај споразум веома важан за образовање у Србији, те да он представља наставак сарадње наше државе и Швајцарске у тој области.

„За нас је то веома важно јер овога пута кроз нову подршку системском унапређењу закона о дуалном образовању, али и националног оквира квалификација имамо прилику да интегришемо и дуални модел реализације наставе кроз формални систем образовања“, казала је Грујић након потписивања споразума.

Навела је да је тај споразум важан због пружања подршке у образовању одраслих и како би се кроз измене и допуне закона повећао број сати који млади могу да проводе у процесу учења кроз рад.

Додала је и да је важно да млади на тржиште рада изађу са потребним знањем како би своје каријере започињали успешно.

„Ми ћемо и даље са нашим партнерима у целости развијати дуални модел реализације наставе читавим сетом активностич које се односе на мониторинг и евалуацију, на могућност флексибилнијег приступа и интегрисање привреде у дуални модел образовања“, рекла је Грујић.

Она је рекла да је брзина трансфера знања уз релевантност и осигурање квалитета нешто што ће овај пројекат у наредном периоду учинити вредним.

Коли је навео да је дуално образовање приоритет када је реч о сарадњи Швајцарске и Србије.

„Овај споразум је само једна компонента наше сарадње у Србији. Ми пружамо и подршку на реализацији, односно спровођењу овог система образовања у Србији“, казао је Коли.

Додао је да је дуално образовање само једна од области у којима Швајцарска пружа подршку Србији и да та подршка постоји и када је реч о климатским променама и осталим важним темама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг