Споразум о фитосанитарној заштити који ће значајно олакшати српским произвођачима извоз воћа и поврћа на тржиште Русије, али и на целокупно тржиште Евроазијске уније, биће потписан приликом посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, 20. октобра.

То је изјавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић у Москви, након састанка са руским министром пољопривреде Дмитрием Патрушевим, додајући да је једна од предности споразума либерализација услова за хладњаче у извозу за Русију.

Осим тога, додаје Недимовић, споразумом ће бити смањена количина капацитета коју ће произвођачи морати да имају за извоз, као и да ће бити уведен дигитализован систем надзора пошиљке који ће смањити безбедносне ризике по квалитет хране.

Са руским министром, каже Недимовић, разговарао је и о српским компанијама прерађивачима меса које имају привремену обуставу извоза у Русију, додајући да су руским колегама доставили комплетну документацију коју су тражили и да можемо ускоро очекивати позитиван одговор.

„Они су обећали у наредних неколико дана одговор. Мислим да смо веома близу позитивног одговора за одређени број компанија из Србије“, рекао је Недимовић.

Сајам пољопривреде у Москви, на српском штанду Медведев

На 21. сајму пољопривреде „Златна јесен“ у Москви, Србија је по први пут изабрана за земљу партнера, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је нашој земљи та част припала јер Русија препознаје значајне количине српских производа који се налазе на њеном тржишту.

„Србија извози значајне количине пољопривредних и прехрамбених производа у Русију, прошле године је тај износ био у вредности 350 милиона долара“, рекао је Недимовић новинарима после отварања сајма у Москви.

С друге стране, додаје он, присуство српских производа на руском тржишту повећано је и због јачег институционалног рада у Србији како би се наше регулативе ускладиле са руским, наводећи да је та регулација нарочита у секторима ветерине и сектора воћа и поврћа.

Недимовић је најавио да Србију очекују измене споразума о слободној трговини не само са Русијом, већ и са осталим земљама Евроазијске уније, како би, каже, још неколико производа без царине стизало на то тржиште.

Наводи да би то могли бити сир, воћна ракија, као и неке „успаване“ гране које су последњих година имале пад извоза ка том тржишту, као што су, истиче, прерађено свињског меса.

На питање да ли постоје неки производи из Србије који због развоја у Русији прете да доживе пад извоза, Недимовић одговора да постоје две осетљиве структуре – извоз јабука и нектеарине.

„У тим гранама имамо донекле изазове у наредних неколико година, али са отварањем тржишта и ширењем на евроазијску унију мислим да ћемо то савладати и да неће бити проблема у будућности“, навео је Недимовић.

Додаје да Србија још мора да ради на усклађивању са „правилима игре“ Русије и целе Евроазијске уније, јер, како каже, они имају веће стандарде који превазилазе стадарде других економских унија.

Србија је изабрана за земљу партнера на најзначајнијем сајму пољопривреде у Москви, „Златна јесен“, који је почео данас и трајаће до 12. октобра, а током та четири дана представиће се више од 1.800 излагача из 60 руских региона и 15 земаља света.

Српску делегацију на сајму у Москви предводи министар Недимовић, који је данас присуствовао церемонији отварања сајма у друштву руског премијера Дмитрија Медведева и министра пољопривреде Русије Дмитрија Петрушева.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са Привредном комором Србије организује наступ српских привредника на сајму „Златна јесен“, међу којима су Златиборац, Карнекс, ПДМ Агро-фруит, Сирмиум фруит, Агроексим, Премиер ракија, Агро папук, Евро калем.

ТопПрес/ Извор: Танјуг