Чачак – Јединствена и једна од највећих манифестација посвећена производима од млека одржаће се у сботу и недељу (9. и 10. септембра) у Горњој Горевници код Чачка.

Ради се о јединственом продајном сајму и дегустацији кајмака и најбољих врста сирева из региона. Многи посетиоци биће у прилици да окусе ретке врсте ових производа али и да их купе. На штандовима ће се поред домаћих крављих сирева наћи овчији, козји али и магарећи, за којег кажу да је један од најскупљих сирева на свету.

Отварање је заказано за 11 сати а одмах након тога посетиоци ће моћи да се на сајамском простору почасте разним деликатесима на јединственој горевничкој млечној трпези. Само на њој наћиће се око 100 производа на бази млека и млечних производа.

Млечни пут у Горњој Горевници по други пут, фото: ГЗС

„Биће ту производи од сира, кајмака, лековите сурутке, па до како народ овог краја каже, птичијег млека. И да нагласим, ко одавно није пробао оне чувене и заборављене мекике, овде ће их наћи ако стигне на време на отварање. Тврдим да нико бољу млечну трпезу не уме да направи од народа овог краја. И тачно је да су многе дуговеке генерације горштака из овог краја одрасле на зеленом соку и жутој проји. У рудник се ишло са кришком сира и каишом сланине. А најбољи лек за јевтику била је и остала сурутка”, каже Гвозден Николић аутор манифестације која је заживела прошле године.

Црне и Плаве маме у 18 часова боре се за Златну метлу!

У суботу поподне следи права атракција. На фудбалском стадиону „Долина даброва” на којем ће наступити Саша Матић и Мира Шкорић најпре ће се одиграти фудбалски меч који је најпосећенија утакмица у овом делу Србије: Црне маме – Плаве маме!

„Идеја је настала 2016. године и најпре је то био меч мајки против своје деце која играју у нашем клубу, али брзо смо прерасли сеоске оквире. Наиме много мајки се пријавило па смо онда одлучили да их поделимо у две групе, Црнке и Плавуше. Верујте да само том дербију присуствује преко 1000 навијача и веома је занимљиво гледати како свекрва навија за снајку. Имамо и опасне нападаче, једно време попадија је играла центарфора и заиста је доживела овације. А све су то мајке и домаћице из нашег краја, које итекако знају свој посао у кући. Многе од њих и саме справљају сир, кајмак и гаје стоку”, каже професор Иван Глишић, иначе човек који поред свог позива за катедром на Агрономском факултету у Чачку, живи и ради у свом селу Горњој Горевници.

Музички део манифестације је такође својеврсна атракција јер у њему наступају естрадне звезде као што су Мира Шкорић и Саша Матић, док ће се одмах након утакмице огласити мајстори виолине који су недавно напунили стадион у Прањанима, Бранко Ристић и Елвис.

 

ТопПрес/ Глас западне Србије