Спремите се за нови преокрет: Метеоролог открива када одлази хладни талас и долази право пролеће

Спремите се за нови преокрет: Метеоролог открива када одлази хладни талас и долази право пролеће

Хладно време и снег стигли су у Србију, а метеоролог Ђорђе Ђурић открива када ће бити крај хладног таласа и када ћемо опет имати пролеће. Ове ноћи са југа Јадрана преко централних предела Балкана премешта се центар секундарног циклона. Овај циклон наставља пут даље према Црном мору и истоку Европе, а у ноћи између уторка и среде и у среду ујутро у већем делу Србије условљаваће умерен до јак снег, уз формирање снежног покривача и у нижим пределима. Очекује се да се формира снежни покривач од 2 до 10 цм, локално и до 20 цм, а 10 до 20 цм би пало и на планинама. Снег је забелео и Београд. Једино ће на северу Србије доћи до разведравања и током јутра биће ведро, док ће у Неготинској Крајини и на југу Косова и Метохије падати киша.

Температура током ноћи и јутра у већем делу Србије биће од -2 до 2°Ц, на истоку и крајњем југу до 4°Ц. Циклон условљава и ваздушни притисак испод нормале, а снег је праћен и јаким северозападним ветром – појашњава Ђурић и додаје: Већ током среде центар циклона одмакнуће преко Карпата ка Црном мору, а са запада ће јачати антициклон и доћи до осетнијег пораста ваздушног притиска, што ће бити увод у стабилизацију времена, али ће четвртак и даље доносити нестабилности и локалне пљусковите падавине.

Иначе, хладни фронт и циклон донели су Србији и региону продор веома хладбне ваздушне масе са севера Европе.

У петак ће над нашим подручјем бити снажан антициклон и ваздушни притисак биће знатно изнад нормале, а почеће прилив и топлије ваздушне масе. Ипак, јутра ће бити веома хладна, уз мраз, па се очекује огромна опасност по пољопривредне и ратарске културе, због чеха је неопходно применити адекватне мере заштите.

Ђурић наводи да ће под утицајем повишеног притиск, за викенд бити сунчано и топлије, уз температуре и до 20°Ц, а у недељу се очекује и нешто више облачности. Слаб мраз очекује се још у суботу ујутро на југу и југоистоку Србије.

– У Србији у четвртак и петак ујутро мраз. Током дана променљиво облачно, уз локалну појаву кише и пљускова, на планинама се очекују пљускови снега. Понегде се очекује и краткотрајна и локална појава крупе. Максимална температура од 8 до 12°Ц, у Београду до 11°Ц, а јак северозападни ветар до краја дана биће у слабљењу. У петак претежно сунчано и топлије, максимална температура од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц. За викенд топло, а слаб мраз очекује се у суботу ујутро још на југу и југоистоку Србије. Максимална температура током викенда биће од 16 до 20°Ц, у Београду до 19°Ц. У суботу ће бити сунчано, а у недељу повећање облачности. У петак и током викенда ветар слаб до умерен, јужни и југоисточни. Још топлије почетком следеће седмице, а максимална температура у понедељак и уторак и до 25°Ц – прецизирао је метеоролог.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс

KOMENTARI