-foto-tanjug-jaroslav-pap-foto-tanjug-jaroslav-pap

У Србији је овог пролећа сунцокретом засејано између 240 и 250 хиљада хектара, што је својеврстан рекорд. Поједини произвођачи у Средњем Банату, у односу на прошлу годину, удвостручили су површину под овом уљарицом.

Милан Стајић, пољопривредни произвођач из Зрењанина, заједно са стручњаком Зрењанинског института обишао је своје њиве под сунцокретом, уз опаску да су услови током сетве били готово идеални а и двадесет литара кише колико је пало током викенда, стигло је у правом тренутку.

– У односу на прошлу годину засејао сам педесет одсто више. Ове године имам 120 јутара под сунцокретом. Поделио сам земљу на три дела: пшеница, сунцокрет и кукуруз – каже Милан.

Ових дана потписан је уговор са Турском око извоза уљарица. На питање шта ће то значити за произвођаче, Милан одговара да ће цена бити боља, а тржиште сигурније. Прошлогодишња суша која је довела у лош економски положај оне који су сејали само кукуруз и соју, сада их је навела да сеју и сунцокрет, јер сунцокрет је култура која добро издржава сушу. То је једна ствар, а друга ствар је плодоред, имају јако велик проблем са сетвом пшенице и уљане репице, било којих култура које се сеју у јесен, зато што у кишним годинама кукуруз се касно скида са њива и онда су увидели да имају јако ниске приносе пшенице и због тога у плодоред уводе и сунцокрет – објашњава Предраг Маријански из зрењанинске Пољопривредне стручне службе.

За разлику од претходне године када је на подручју пет општина Средњег Баната сунцокрет засејан на четрдесет хиљада хектара, овога пролећа површине су повећане и до двадесет одсто.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ РТС