Срби преварили Русе: Уз лажне папире препродавали грчко воће као српско, приведено 59 особа

Срби преварили Русе: Уз лажне папире препродавали грчко воће као српско, приведено 59 особа

Припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су пет особа које су осумњичене да су увозиле воће из Грчке, израђивали за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавали на тржишту Руске Федерације.

Полиција је, због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја ухапсила одговорно лице предузећа „Цоја Промет“ А.Ц. (63) и заступника тог предузећа А.Ц. (36), одговорна лица предузећа „Цитрум АКЗ“ Н.Ц. (37) и З. Ц. (62), као и одговорно лице фирме „Д&Б Транс“ Б.К. (42).

Због сумње да су починили кривично дело прање новца, тиме што су помогли у сачињавању лажне документације, надлежном тужилаштву приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Тополе…

Кривична пријава је поднета и против привредног друштва „Цоја Промет“. Сумња се да су двојица ухапшених из предузећа „Цоја Промет“ током 2017. и 2018. године, преко три привредна друштва из Београда, Алексинца и Прешева организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и за то воће, преко пољопривредних добављача, сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће. Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа „Цоја Промет“, извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију.

На тај начин, како се сумња, привредном друштву „Цоја промет“ прибављена је противправна имовинска корист од око 105 милиона динара.

– Компанијама које су предмет последње, али и свих претходних истрага ће до окончања процеса, а у складу са преузетим међудржавним обавезама, бити апсолутно онемогућен даљи извоз пољопривредних производа. Још једном наглашавамо да је ова акција део свеукупних напора да се на првом местузаштити сваки поштени пољопривредни произвођач, али и грађанин Републике Србије кроз очување система безбедности хране – кажу у Министарству пољопривреде.

Ово Министарство подсећа да је пре само два месеца приведено више од 80 лица такође због кријумчарења воћа на тржиште Царинског савеза. У том периоду је и заплењено око 36 тона меса и месних прерађевина без доказа о пореклу и ухапшено пет особа осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе учествовали у набавци овог меса са намером да га пласирају на домаће тржиште.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс