На најновијој листи 100 најбољих светских кухиња и јела портала специјализованог за светске кухиње Тејст Атлас (TasteAtlas) Србија се налази на 20 месту.
Тај портал са седиштем у Хрватској оцењује најбоље кухиње, јела, градове хране, прехрамбене производе и састојаке као и листе познатих ресторана и кувара, а ове године саставио је листу на основу 271.819 оцена јела и 80.863 оцена прехрамбених производа.
Свака земља оцењена је на основу просечних оцена најбоље оцењених јела.
Као земља са најбољом кухињом оцењена је Италија, на другом месту је Јапан, на трећем Грчка.
Испред Србије су још и Португал, Шпанија, Турска, Аргентина, Француска, Бразил, Пољска, а од земаља у региону најбоље је оцењена Хрватска која је на 19. месту.
Од осталих земаља у региону налазе се Мађарска (на 21 месту), БиХ (27), Румунија (29), Бугарска (30), Северна Македонија (61), Словенија (64), Албанија (91).
Последња на листи од 100 је Гана.
Када се ради о Србији, најбоље рангирана храна су Пиротска пеглана кобасица, Петровачки кулен, Футошки купус, Мирочки сир, Ужичка пршута и још 88 појединачних јела, док су као најбољи ресторани оцењени салаши и винарије.
Најбоље оцењено јело у свету за 2023. је бразилско месо Пицана, затим малезијски хлеб Роти Цанаи и тајландски пржени колач Пхат Капхрао.
ТопПрес/ Извор: Танјуг