Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас да је у плану успостављање редовне авио-линије између Ријада и Београда, уз оцену да су користи успостављања те линије вишеструке.

 

Момировић је, након састанка са министром транспорта и логистике Kраљевине Саудијске Арабије Салехом бин Нассер бин Алали Аљассером, истакао да је Саудијска Арабијa, чланица Г-20, земља која се убрзано економски отвара и модернизује што постаје велика шанса за наше компаније да нађу своје место на овдашњем тржишту.

 

Министар је навео да је током састанка било речи и о потенцијалним инвестицијама Саудијске Арабије у Србији, и додао да Србија жели да буде део импресивног инвестиционог плана Саудија 2030, који подразумева инвестиције од 100 милијарди долара у инфраструктуру.

 

Момировић се састао и са потпредседником компаније Арамко задуженим за индустријски развој Фахадом Ал-Абдул Kаримом, са којим је разговарао о актуелној ситуацији на тржишту снабдевања нафтним дериватима, а у светлу најновијих политичких изазова на истоку Европе. Арамко је највећа светска компанија за производњу нафте и уједно мотор развоја Саудијске Арабије.

 

У оквиру дводневног самита „Форум о будућности ваздухопловства“ који се по први пут организује у престоници Саудијске Арабије, министар Момировић је имао прилику да на маргинама форума одржи састанке са великим бројем министара и званичника из Саудијске Арабије и других земаља света.

 

Министар је одржао билатерални састанак и са малезијским министром за транспорт Вее Kа Сионгом.

 

Момировић је нагласио да је Малезија заинтересована за код-шер уговор са „Ер Србијом“, чиме би захваљујући овом споразуму, компаније својим путницима могле понудити већи избор дестинација и боље трансфере преко својих матичних аеродрома.

 

Министар је изразио наду да ће се врло брзо успоставити директан лет између Kуала Лумпура и Београда, јер би обављање редовног ваздушног саобраћаја између Србије и Малезије довело нове туристе у нашу земљу и био додатни импулс развоју туризма у нашој земљи, Србија и Малезија имају јако добре дипломатске односе, где се посебно истиче обострано подржавање у међународним институцијама, те смо дошли до договора да наставимо да радимо на даљој либерализацији визног режима између наше две државе.

 

Форум о будућности ваздухопловства одржава се од 9. до 11. маја и покрива велики спектар тема из области ваздухопловства, које су груписане у три основне области: иновације, одрживи развој и даљи развој ваздухопловства. На самиту учествује велики број представника међународних ваздухопловних организација и агенција, цивилних ваздухопловних власти, ваздухопловне индустрије и индустрије уопште.

ТопПрес/ РИНА