Министри пољопривреде ДР Конга и Србије потписали су данас протокол о сарадњи у области пољопривреде који ће омогућити трансфер пољопривредне технологије и знања у ову земљу Африке.

„Србија ће трансферисати технологије из области производње семена, производње одређених ратарских култура пре свега мислим на пшеницу, кукуруз и соју“, рекао је Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Како је речено делегација из Конга посетиће Институт за ратарство и повртарство НС Семе у Новом Саду.

„Договорили смо да наша екипа стручњака где они то желе на простору Конга имплементира производњу пшенице, кукуруза и соје“, рекао је Недимовић.

Он је најавио да ће у другој половини 2020. године представници министарства са привредницима из Србије отићи у Конго да виде потенцијале за улагање у секторе пољопривредне производње који би требало да донесу додатну вредност.

„Конкретно, за изградњу силоса, складишта за сву ову робу, и евентуално за механизацију јер су током разговора исказали жељу да купују тракторе из Србије до 80 коњских снага“, рекао је он.

У Србији тракторе производе Агропанонка и Тафе односно ИМТ, па ће делегација Конга током посете обићи и те компаније.

„Могу слободно да кажем да се Србија враћа на простор Африке у пуном капацитету у области пољопривредне производње“, закључио је Недимовић.

Министар пољопривреде ДР Конга Жозеф Антоан Касонга истакао је да договора о проширењу сарадње долази после посете председника ДР Конга Феликс Антоана Чисекеди Чиломба.

„То би била сарадња у којој би обе стране биле добитнице, Србија би нам пружила своју технологију а ми имамо производе које би смо могли да пружимо Србији“, рекао је Министар пољопривреде ДР Конга Жозеф Антоан Касонга.

Он је подсетио да сарадња две земље траје дуго још од 60-тих година прошлог века.

ДР Конго има око 90 милиона становника и граничи се са девет земаља, рекао је министар Недимовић и оценио да је то „невероватан потенцијал за трговину пољопривредним производима“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг