Ми се надамо и волели бисмо да производња руске вакцине у Србији почне у априлу или најкасније до лета. Међутим, то ће одредити стручњаци из Русије који већ имају огромно искуство и који су успели да направе једну тако квалитетну вакцину као што је „Спутњик В“, каже Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

Председник Србије Александар Вучић је у разговору са лидером Русије нагласио да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине, што је додатна потврда решености Србије да прихвати спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији.

Руска вакцина ће се производити у Србији

Долазак високе делегације Министарства здравља и других важних институција из Русије заказан је за 11. фебруар, како би се на лицу места уверили са каквим потенцијалом располаже Институт Торлак.

– Оно што ћу и поновити јесте да ми заиста поседујемо одличне стручњаке и са стручног аспекта мислим да неће бити проблема. Разговараће се о нашим технолошко- технолошким могућностима, и то је нека прва фаза ка остварењу циља, а то је производња Спутњик вакцине – наводи Ђерлек.

Он верује у помоћ стручњака из Русије, уколико наши услови не буду задовољавајући, како би Србија била међу првим земљама ван Руске Федерације која ће производити прву регистровану вакцину против корона вируса на свету. Искрено да кажем, рано је говорити кад ће почети производња. Ми се надамо што пре јер смо видели у овој тешкој ситуацији да све земље мисле само о себи. Од Ковакса којем смо уплатили огроман новац и за вакцину и за усавршавање вакцине нисмо добили нити једну вакцину. Оно што Европска унија прича о солидарности, ту солидарност до сад нису показали. Надам се да ће имати прилику да то у другом делу године покажу, али оно што могу да похвалим је да су Русија и лично председник Путин заиста показали један велики гест и хуманост, пре свега тиме што смо добили одређену количину вакцина из Русије, али и понуду, што је велика част за Србију, да можемо користити технологију Руске Федерације и да производимо ’Спутњик В“ у Србији – указује Ђерлек.

Размишља се и о извозу

Упитан, да ли су планови да Србија производи вакцину само за домаће потребе или евентуално и за извоз, по узору на славне дане Института Торлак, наш саговорник подсећа на озбиљан приступ наше земље у борби против корона вируса, почев од епидемиолошких мера, преко масовне имунизације која је хваљена широм света. Једна земља као што је Србија ипак заслужује да има један тако јак институт као што је Торлак некад био, и да омогућимо да производимо вакцине не само за домаће тржиште. То ће зависити од билатералних односа Србије и Русије, колико ће се ту уложити новца, шта желимо да постигнемо са том фабриком у којој ће се производити вакцина. Али, мислим да је штета производити само одређене количине које би биле довољне за Републику Србију, с обзиром да смо ми већ показали, и лично председник Вучић, једну велику хуманост нудећи нашим комшијама у региону вакцине које је добила Србија. Мислим да се размишља у правцу да се производи на много већем нивоу него што ће бити потребе наше државе – наводи Ђерлек.

Иначе, осим Русије, само је Казахстан почео са производњом вакцине „Спутњик В“, чија је експериментална партија послата у Русију ради провере квалитета. Ова земља, према плановима, требало би да производи око 300 хиљада доза цепива месечно.
Спремност за производњу „Спутњика В“ показали су и Алжир, Венецуела, Турска, Иран, Бразил, Јужна Кореја, Кина, Индија, а Русија и Белорусија стварају заједничку производњу руске вакцине против вируса корона на белоруској територији.

Према речима министра индустрије и трговине Русије Дениса Мантурова, платформе у страним земљама за производњу руске вакцине моћи ће да испоручују око 350 милиона доза вакцине годишње у друге земље.

ТопПрес/ Извор: Србија Данас, Спутњик