ilustracija-thinkstockilustracija-thinkstock

У Луксембургу ће данас бити одржана Међувладина конференција на којој ће Србија отворити још два поглавља у преговорима са ЕУ.

Отвориће се поглавље 33 – финансијске и буџетске одредбе и поглавље 13, које се тиче рибарства, а делегацију наше земље предводиће министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Са два нова поглавља Србија ће имати 14 отворених поглавља од којих су два привремено затворена.

Међувладна конференција се организује у оквиру Савета ЕУ, прва током нугарског председавања ЕУ. Почетак је планиран за 19.30 сати у згради Савета ЕУ у Луксембургу, а затим и конференција за медије представника ЕУ и Србије.

Делегацију Србије предводиће министрарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић‡, а ЕУ ћ‡е бити представљена од стране Европске комисије и бугарског председавања ЕУ.

„Мислим да то показује да се позитиван тренд наставља. Да нема напретка не бисмо отворили ниједно поглавље“, оценила је министарка Јоксимовић‡. Она је нагласила да Србија има још спремних поглавља за отварање и да ће наставити да ради на припреми нових преговарачких позиција.

Пред земљама чланицама у овом тренутку је већ поглавље 9 – финансијске услуге, као и поглавља 17- економска и монетарна политика и 18 – статистика за које је Србија предала своје преговарачке позиције.

У Бриселу напомињу да је земљама чланицама потребно између четири и пет месеци од добијања преговарачке позиције да заврше техничке порцедуре око отварања поглавља.

У дипломатским изворима се напомиње да би Србија могла да убрза темпо отварња преговарачких поглавља и да је до краја године могућ‡е организовати још две Међувладине конференције, једну током октобра и другу у децембру.

Из ЕУ понављају да поред техничког рада на поглављима на напредак у процесу приступних преговора Србије утиче постигнуто у области поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права у земљи и поглављу 35 које прати нормализацију односа Београда са Приштином.

ТопПрес/ Извор: Танјуг