foto-thinkstockfoto-thinkstock

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је за нову школску годину припремљена серија дигиталних уџбеника и материјала.Како је навео, ради се на опремању 2.000 дигиталних учионица.

Како се наводи у саопштењу, Шарчевић је на регионалној конференцији о дигиталној трансформацији, коју у Београду организује Британски савет, рекао да министарство има амбициозне планове за следећу годину и када је реч о буџету и да планира увођење електронских дневника и аналитике у свим школама, за шта је појединим земљама региона било потребно неколико година.

„Намера министарства је да учитељске факултете подигне на ниво педагошких и формира одређене мастер програме како би, они којих има највише у систему и сада предају само до четвртог разреда, могли да уђу у предметну наставу“, рекао је Шарчевић.

Министар просвете Црне Горе Дамир Шеховић изјавио је да је та земља у претходне две године кренула у свеобухватну реформу образовног система на свим нивоима образовања.

Министар образовања Кантона Сарајево Елвир Казазовић казао је да проблем у образовању представља чињеница да велики број наставника нема дигиталне компетенције и да је рађено доста на едукацији, како наставничког кадра, тако и ученика.

Он је додао да је у Кантону Сарајево информатика уведена од првог разреда основне школе и да су у свим школама уведене електронске учионице, а да се ове године уводе и електронски дневници.

Представници министарстава просвете региона усагласили су данас препоруке за дигиталну трансформацију образовног система које ће који ће бити представљене 10. јула на Самиту за Западни Балкан у Лондону, у оквиру Берлинског процеса.

ТопПрес/ Извор: Бета