Горњи Милановац – Никад као у доба пандемије корона вируса није скочило интересовање за туристичке локалитете у Србији. Испоставило се да и наша земља има и може много тога да понуди и током летње, али и током зимске сезоне. Копаоник, Златибор, Златар, Тара и Голија многима су познати, али по свему судећи наша земља добиће још један модерно опремљен планински центар. Савремено скијалиште биће у наредним годинама изграђено на Руднику, а према студији ски – комплекса на крову Шумадије укупна вредност читавог подухвата који укључује трошкове пројектовања и изградње центра износи 4,8 милиона евра.

„Жичара, односно ски-лифт требало би да буде дугачак 368 метара и са капацитетом од 600 до 800 скијаша на сат и, према студији, висинска разлика која се савлађује је 78 метара. Само површни осврт на све планирано изазива прави ужитак јер предложени концепт обухвата садржаје који би га учинили ванредно атрактивним: рекреативно скијање, полигон за почетнике, али и за веће поклонике зимских спортова и чаролија – адреналински спуст, боб на шинама, авантура парк, зип-лајн“, саопштено је из Општине Горњи Милановац.

Такође, предвиђен је систем вештачког оснежавања и тзв. фабрике снега који би омогућио прављење снега и када су дневне температуре изнад 0 степени и несметано скијање у периоду децембар-фебруар. У студији је наглашена приступачност и добра саобраћајна повезаност Рудника са ближом и даљом околином што би допринело валоризацији туристичког производа.
„Скијање ће бити на месту некадашњег скијања, од Средњег Штурца надоле ка тзв. „Превојима”. Реализацију би смо могли да очекујемо за неке две године отприлике, то ће подићи ниво квалитета туризма и уцртати Рудник на мапу најбољих планинских центара и у овом региону а и у Србији”, рекао је председник Савета Месне заједнице Рудник, Милован Николић.

Најавом и још увек само могућом изградњом задовољни су и мештани. Становница Рудника, Ивана Илић каже да је сваки помак добар, а да би скијалиште и изградња зимског комплекса променила „крвоток Рудника”.

„Кад боље погледам, ниједна планина у Шумадији нема скијалиште по мери свих оних који дођу, бораве и одседају. Ни Букуља ни Космај ни Овчар. Надајмо се да ће Рудник бити први без обзира што је некада овде било скијалиште. Ипак, та времена су иза нас и треба гледати само напред”, поручује Илићева.

Студију развоја скијалишта Рудник радило је Јавно предузеће „Скијалишта Србије”.

ТопПрес/ РИНА