Светска здравствена организација донела је одлуку да Србија буде једна од ретких земаља која добија дозволу да производи и РНК вакцине, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је новинарима, након састанка са директором Канцеларије Светске здравствене организације за Србију Фабиом Сканом, рекао да је Србија једина земља у овом делу региона и Европе која је успела да добије ту дозволу.

„Ово је озбиљна обавеза за цео наш здравствени систем, јер се сада од нас очекује да то кренемо да радимо, а то уједно значи да буде довољно квалитетних вакцина и да их има не само за нас и регион, већ за цео свет, јер је ово глобални проблем и сви у целом свету морају да се вакцинишу у довољном броју да бисмо изашли из короне“, рекао је Лончар.

Између осталог, Лончар је новинарима пренео да су сви здравствени радници Србије добили признање од директора Светске здравствене организације за Европу Ханса Клугеа за све што су урадили током пандемије корона вируса.

У име свих здравствених радника који раде у здравственом систему наше земље министар је захвалио Клугеу, али и Скану који је то признање уручио.

Скано је рекао да му је велика част да у име Светске здравствене организације честита Србији и да, како је рекао, прославимо солидарност и иновације од којих ће корист имати не само народ Србије, већ и народи региона и шире.

„Узбуђени смо што је Србија добила прилику да успостави нову технологију информационе RNK која ће у будућности омогућити производњу и вакцина и других биотерапеутских средстава од којих ће сви имати користи“, рекао је он.

Истакао је да је Србија до сада прва и једина земља из европског региона Светске здравствене организације, који чине 53 државе, која је одабрана за трансфер информационе RNK технологије.

„Тиме је Србији поверена велика одговорност на основу њеног искуства и знања“, додао је Скано.

Након обраћања медијима, Лончар је учествовао на онлајн конференцији са генералним директором Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесусом.

Лончар је том приликом рекао да ћемо трансфером знања и применом технологије за производњу RNK вакцина у Србији бити у могућности да испунимо захтеве не само националног већ и регионалних, међународних здравствених система.

„Подршка Светске здравствене организације у овом процесу је од суштинског значаја за развој континуиране, безбедне и савремене производње вакцина. Развој нове технологије подразумева развој стручних знања српских експерата, обучавање нових младих кадрова и апсолутни је национални приоритет“, рекао је Лончар.

Навео је да смо током пандемије увидели да су успостављање нових технологија, истраживачки рад и доношење одлука базираних на научним доказима најбитнији фактор ефикасног одговора на све јавно-здравствене претње.

Лончар је изразио захвалност Светској здравственој организацији на континуираној подршци.

„Уверен сам да ћемо наставити одличну сарадњу како у овој тако и у свим осталим областима јавног здравља“, рекао је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг