Програм „Србија и ЕУ – опрема за привреду“, кроз који ће са 3,1 милијарду динара бити подржано око 600 микро и малих предузећа, предузетника и задруга, изузетно је важан за привреду Србије, речено је данас у Министарству привреде где је одржано представљена програма подршке.

Србија преко Министарства привреде програм финансира са 1,9 милијарди динара, а додатна средства од 11 милиона евра обезбедила је ЕУ која се прикључили програму.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић оценила је да је то сада 3,1 милијарду динара подршке за нашу привреду, што је веома значајно у овом времену.

„Надам се да ће наши привредници то препознати. Наши привредници сваке године овакав пројекат подршке највише цене и користе“, рекла је она.

Програм је отворен 1. јуна, а иако траје до краја године, велико интересовање је од самог почетка што се видело и данас приликом представљања.

Министарка је нагласила да програм често користе предузетници, да је значајан за грађевину, те да се средства ове године могу користити и за соларне панеле.

„Од 2015. до 2021. је било 3,4 хиљаде предузетника које смо подржали са нашим бесплатним средствима“, рекла је она.

Корисници овог програма четвртину новца добијају бесповратно, 70 процената су кредит или лизинг, њихово учешће је пет посто.

„Ради се преко лизинг кућа и банака, а као партнери у реализацију су укључени Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије. Хвала ЕУ која је препознала пројекат као веома битан за напредак привреде у Србији“, рекла је Атанасковић.

Она је оценила да су услови за добијање овог новца нису уопште тешки.

„Ове године смо гледали да се корисници максимално ослободе хипотека на куће или фирме, него се успостављају хипотеке на опреми. Иако важи до краја године мислим да ће веома брзо бити реализован овај пројекат подршке“, рекла је она и подсетила да је прошле године за средства било 1.000 пријава у првом месецу.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре рекао је да ЕУ није само први трговинск партнер, нити само први извор страних директних инвестиција, него представља будућност Србије.

„Улажемо у микро, мала и средња предузећа овде у Србији, јер ће то једног дана бити предузећа у ЕУ“, рекао је он.

ЕУ је подржао програм са 11 милиона евра како би српска мала и микро предузећа могла да купе кључну опрему која им је неопходна да повећају активности, даље развијају, и побољшају приступ тржишту, додао је он.

„Очекујемо да ћемо имати средства за око 600 стотина захтева малих и микро предузећа, да набаве опрему за унапређење пословања“, рекао је он.

Жиофре је рекао да је у последњих неколико година ЕУ у Србији подржали овај сектор предузећа у Србији са више од 200 милиона евра, те да се помаже и на унапређењу законодавног оквира за олакшавање пословања, као и на подизању иновационих капацитета привреде, преко научног и фонда за иновације.

Директор Сектора за стратешке анализе ПКС Михаило Весовић оценио је да овако конципиран програм подршке за мала и микро предузећа решава један од највећих проблема – финансирања.

„Већина компанија апострофира то као кључни проблем а овакав програм решава баш то питање. Коришћење нове опреме подиже продуктивности и ефикасност, ствара могућност отварања нових тржишта“, рекао је он.

Додао је да овај програм важан за могућност развоја целог сектора јер су субвенције значајне када компаније имају додатне трошкове за занављање опреме.

ТопПрес/ Извор: Танјуг