Тржишту Руске Федерације до краја године биће испоручено 90.000 пари обуће за специјалне намене, произведених у Србији, за лекаре, медицинско особље и продавце у трговинском ланцима, саопштава ПКС.

Извозне уговоре са дистрибутером Еталон Центар из Москве, уз подршку Привредне коморе Србије, потписало је пет домаћих компанија, а из Коморе поручују да се следеће године очекује да наша земља извезе у русију око 250.000 пари ове врсте обуће.

Директор представништва ПКС- а у Москви Дејан Делић рекао је да је од јула 2021. године у Русију извезено 50.000 пари обуће те додао да се очекује да 2022. укупан извоз српске одеће и обуће за специјалне намене премашити четири милиона евра.

„С обзиром на потенцијал пласмана обуће и одеће у Русију, изазов за наше произвођаче и извознике биће ангажовање и обучавање нових радника и експерата. Свакако да ће стабилан извоз дати сигурност даљем проширењу производних капацитета и реализацији извозних послова у чему ће компаније имати пуну подршку Представништва ПКС у Русији“, додао је Делић.

Такође, Делић је најавио учешће компанија из Србије на Међународном сајму безбедности и заштите на раду почетком децембра у Москви.

Власник холдинга Еталон Центар Денис Осипов изјавио је да су српски брендови и производи популарни у Русији и да становнике ове пријатељске земље асоцирају на традиционалну производњу и квалитет.

„Наши планови за следећу сезону јесу даљи пласман српске обуће за медицинске установе и апотеке, затим дечје одеће и обуће, анатомских уложака, камуфлажне и модне одеће специјализовану за лов и риболов, а планирамо и да из Србије увозимо радну и заштитну обућу за вариоце и ватрогасце“, каже Осипов.

Он је додао да Русија анализира и подстицаје државе усмерене ка проширењу домаћих производних капацитета и отварање сопствене производње текстилних производа за специјалне намене ради извоза на трећа тржишта.

Из ПКС- наводе да је српски извоз у Русију у првој половини 2021. повећан за 17 одсто и премашио је 520 милиона долара, те да се очекује да до краја године да преко милијарду долара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг