Рано и правовремено откривање малигног тумора од великог је значаја за излечење сваке жене.

Према речима др Иване Костадиновић, специјалисте радиологије у MediGroup Дијагностичком центру Славија, било каква промена која се примети на грудима је један од знакова који упућује на хитан лекарски преглед.

Међу најчешћим симптомима који указују на ову опаку болест су отврднуће, односно промена која се пипа под руком, увлачење коже или брадавице, црвенило и набораност коже на дојци – изглед коже као поморанџина кора, промена у величини или облику, исцедак из брадавице.

Већина малигних промена у дојкама не боли

„Већина малигнихпромена у дојкама уопште не боли и баш из тог разлога жене често закасне на прве прегледе. Уколико се примете неки симптоми, обавезан корак је јављање лекару који се бави дијагностиком дојке. Од велике важности је и праћење и провера бенигних промена које се најчешће уочавају приликом самопрегледа груди“, открива др Костадиновић.

Цисте представљају најчешћи вид бенигних промена. Према речима др Костадиновић, у случају инфламације цисте,у зависности од њихове величине и броја углавном се одлучују за пункцију танком иглом,а након тога садржај се шаље патологу на додатну цитолошку обраду.Задатак патолога је да каже какав је састав течности која испуњава цисту,односно да ли има малигних или атипичних ћелија. Појава циста је честа код младих жена.

У честе бенигне промене спадају и фиброаденоми, али се у литератури описује малигна алтерација истих. Посебан опрез је код жена након 40 година живота, када појава нових фиброаденома захтева чешће контроле и додатне дијагностичке процедуре као и биопсију.

Код младих жена до 40 година, због базичне структуре дојки саветују се годишњи ултразвучни прегледи,а након 40 година ултразвук се ради једном годишње. Мамографски прегледи се обављају једном у две годинеили чешће уколико је потребно праћење одређених промена.Ултразвучни преглед боље визуализује густу структуру дојке, док су мамографски прегледи избор код мешовите и липоматозне структуре.

„На превентивни преглед груди важно је доћи у другој недељи циклуса, након што је прошла менструација, јер се сматра да је тада дојка под најмањим хормонским утицајем. Ипак, уколико жена примети било.

ТопПрес/ Извор: РТВ