Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Србија лежи на тартуфима! Неколико плодова вреди и преко 6.000 евра
Вести

Србија лежи на тартуфима! Неколико плодова вреди и преко 6.000 евра

58

Крагујевац, Маслошево – Да су тартуфи уносан бизнис и да се од копања по земљи итекако може зарадити потврдио нам је Радослав Ћатић (55) из села Маслошево. Наиме,  он је пола свог живота посветио овим гљивама а његов занат „тартуфарство“ сада преноси и на друге кроз школу у којој се изучава овај уносан бизнис.

„Идеја о тартуфима родила се 1985. године, и за 32 године рада са тим гљивама много сам научио о њима. Кроз моју школу о тартуфима која траје три дана сада полазницима преносим своје знање, како се дресира пас, где се крију тартуфи, како се чува, како да тргују и зараде од тога али и како се конзумира“, прича нам Радослав.

Радослав о тартуфима много зна а своје знање сада преноси и другима, фото: ТопПрес

О тартуфима се мало зна а вреде право богатство. Сматрају се за најцењенију и најскупљу гљиву на свету.

„У Србији успевају и црни и бели тартуф, црни је најмасовнији, док је бели цењенији на тржишту. Надморске висине и периоди брања се разликују а  могу се наћи испод храста, тополе, јасике, бора, питомог лешника. Тубер магнатум је излазио на 5.000 евра, а продаје се од куће. На терену је пас алфа и омега може бити било који али мора бити темпераментан, око 2,5 месеца старости“, објашњава тартуфар из Шумадије.

Црни тартуфи подједнако цењени као и бели, фото: ТопПрес

Према његовим речима тартуфи се могу и узгајати а узгој је лакши него узгој кукуруза.

„Ми смо до Балкансих ратова имали плантаже тартуфа народ је гајио тартуфе.  Неупоредиво је боље и једноставније гајење од кукуруза, све што треба је  садница лешника, пх вредност алкална и растресита земљишта“, тврди Радослав.

Ова гљива делује на потенцију и виталност организма, сматра се веома лековитом. Може се користити уз сва јела, а наш саговорник нам је послужио тартуф уз гибаницу.

ТопПрес

Тартуфи се могу сервирати и уз гибаницу, фото: ТопПрес

 

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup